• Načítám...
>

TOP školou v oboru je SŠ gastronomie v Malešicích

  • 2. listopadu 2023,
  • 15:46,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Jedničkou ve svém oboru je bezesporu SŠ gastronomie v pražských Malešicích. Studenti už v prvním ročníku nastupují na praxi do těch nejprestižnějších hotelů a restaurací a slaví úspěchy v nejrůznějších mezinárodních gastronomických soutěžích.

Reklama

"Vítám vás ve Střední škole gastronomie, která má dlouholetou tradici. Nachází se v Praze 10 Malešicích, kde je velmi krásné a klidné prostředí a je zde velmi dobrá dopravní dostupnost. Vyučují se zde pouze gastronomické obory, což napovídá i název a považujeme to za svou hlavní výhodu," řekla Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

Škola nabízí celkem tři studijní obory: kuchař, číšník a cukrář. Studenti už od prvního ročníku absolvují odborný výcvik pod dohledem profesionálů.

"Praktická výuka našich žáků probíhá na renovovaných pracovištích po celé Praze, jsou to restaurace i hotely a probíhá pod vedením našich kvalifikovaných učitelů odborného výcviku, kterých máme velkou řadu, kteří se různě specializují a mohou tak dětem předávat své různé zkušenosti a také u renomovaných známých kuchařů a osobností gastronomického světa," řekla Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

Pro praktickou výuku má škola k dispozici moderní kulinářskou učebnu.

"Tato učebna slouží k tomu, aby se teoretické znalosti, které získávají v teorii, prakticky vyzkoušeli i v této učebně. Učitelé teoretického vyučování s našimi žáky prakticky nacvičují znalosti, které se učí teoreticky právě v této učebně," řekla Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

Škola se účastní mnoha gastronomických soutěží pořádaných Asociací kuchařů a cukrářů České republiky nebo kuchařského boje Makro Akademie.

"A velmi dobře se umisťujeme. Například v minulém roce jsme vyhráli Českého kapra, vyhráli jsme nejlepší gastro tým v Makro Akademii pětiboji a potom se účastníme také soutěží mezinárodních, máme pozvání do mezinárodní soutěže v italském Casargu, pravidelně se zúčastňujeme mezinárodní soutěže v německém Bamberku," řekla Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

Rozlehlý areál školy nabízí moderní učebny jak pro teoretické vyučování, které jsou vybavené multimediální technikou včetně wifi volně přístupné žákům, tak učebny pro praktickou výuku. 

"Žáci mají možnost naučit se tradiční českou kuchyni, ale i moderní českou gastronomii," řekl Jiří Šedivý, učitel odborného výcviku a teoretických předmětů.

"Praxe jsou nám přiděleny, já jsem měl štěstí, první rok jsem byl v hotelu Alcron u pana Pauluse, druhý rok jsem v restauraci U Matěje pana Punčocháře, takže výborné praxe, vše bezchybné," řekl Adam Tišer, student.

"Naše škola dbá nejen na odbornost, ale na celkový rozvoj žáka, aby uměl vystupovat, uměl se chovat a jednat se zákazníkem. Zrovna dnes máme téma míchané nápoje, studenti mají možnost si připravit různé druhy míchaných nápojů, krátké, dlouhé, včetně jejich dekorace," řekla Kateřina Šmídová, učitelka odborných předmětů.

"Tuto školu jsem si vybral, protože mě to vždy táhlo k oboru gastronomie a tato škola nám všem vyhoví, dává nám velké možnosti v tom rozletu," řekl Jakub Šmol, student.

"Ty praxe jsou skvělé a dává to studentům hodně zkušeností, jak se orientovat v té gastronomii, tak i vzhledem k práci," řekla Nikola Janecká, studentka.

"Zde se studenti učí všechny cukrářské technologické postupy a výrobky, hlavně základní práce s nožem, vyvalovat těsta, aby se uplatnili na dalších pracovištích," řekla Gabriela Neradová, učitelka odborného výcviku.

"Vize naší školy je hlavně kvalitní absolvent, to znamená maximálním způsobem se věnovat žákům, pomáhat těm, kteří to potřebují a podporovat nadané žáky. Je to hlavně v praktické výuce a podporujeme jednak soutěžemi, účastí v těch soutěžích," řekla Kateřina Mrvová, ředitelka SOU gastronomie.

"Žák by měl mít ve svém oboru rozhled, dbáme také na to, aby znali kulturní památky a historii hlavního města, máme pro ně takový program, kterému říkáme kulturní minimum, postupně v jednotlivých ročnících musí žáci navštívit Národní divadlo, jít do nějaké galerie, jít na výstavu, projít Královskou cestu, poznat Pražský hrad a ostatní památky," řekla Věra Pavlíková, zástupkyně ředitelky pro teoretické vyučování.

Škola také pro své studenty nabízí sportovní aktivity ve vnitřních i venkovních prostorách. Střední škola gastronomie v Malešicích se od ostatních škol odlišuje už jen tím, že vyučuje pouze gastronomické obory. Vychovat chce kvalitní kuchaře, číšníky nebo cukráře. Chlubit se škola může i zvučnými jmény osobností, které pracují v nejlepších gastronomických zařízeních nejen u nás, ale i ve světě. Díky moderním komunikačním technologiím je škola plně připravena i na distanční vzdělávání.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu