• Načítám...
>

Mladí lidé opouštějící ústavní péči získají nájemní byty

  • 6. listopadu 2023,
  • 16:14,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Vedení hlavního města pokračuje v systematickém řešení otázky bezdomovectví. Pražští radní schválili pronájem bytů osobám, které dosud neměly stálé bydlení. Jedná se převážně o mladé dospělé opouštějící ústavní péči. Smlouvy s novými nájemci se uzavírají na dobu dvou let s možností prodloužení. Výše nájmu se pohybuje okolo 150 korun za metr čtvereční vzhledem k lokalitě, kvalitě a velikosti bytu.

Reklama

Mladí lidé, kteří po celý život vyrůstali v dětských domovech nebo jiných sociálních zařízeních, mají díky sociální politice hlavního města možnost získat nájemní bydlení. Rada totiž schválila přidělení pěti bytů právě těmto mladým lidem.

„Těch pět bytů dostává organizace Letní dům, spolupracuji s ní již opravdu dlouhodobě a děláme i bazárek na náměstí Míru právě pro děti z dětských domovů. Ona se o ně stará a tyto byty právě mají být obsazeny dětmi z dětských domovů, které z dětských domovů odcházejí, jde o jakousi prevenci bezdomovectví,“ vysvětluje náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Udženija (ODS).

Smlouvy s novými nájemci se uzavírají na dobu dvou let s možností prodloužení. Výše nájmu se pohybuje okolo 150 korun za metr čtvereční vzhledem k lokalitě, kvalitě a velikosti bytu. Částka je uvedená bez vybavení domácnosti. 

„Ten sociální systém by měl fungovat jako trampolína, kde se lidé odrazí a ne jako pavučina, do které spadnou, tak tohle je přesně ten příklad toho, že takto chceme postupovat,“ uzavírá Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora hlavního města Prahy. 

Rozhodnutí Rady hlavního města Prahy je zároveň v souladu s Memorandem o spolupráci na systematickém řešení bezdomovectví mladých lidí v hlavním městě Praze, které je platné od loňského roku. Od města jde o vstřícné gesto, kdy mladí lidé takto získají nový domov a pevnou půdu pod nohama, což může být v začátcích jejich osamostatňování pro jejich nový start do života velkou motivací. Pro společnost je to zároveň zpráva, že Praze osud těchto lidí rozhodně není lhostejný. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu