• Načítám...
>

Praha dokončila protipovodňovou ochranu Karlína

  • 7. listopadu 2023,
  • 19:57,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražský Karlín, který byl jednou z nejvíce zdevastovaných lokalit při katastrofálních povodních v roce 2002, má dokončenou protipovodňovou ochranu. O výstavbě protipovodňových opatření v Karlíně, který byl z větší části vyplaven právě vodou z kanalizační sítě, rozhodlo vedení metropole ihned po zmiňovaných povodních.

Reklama

Pražský Karlín, který byl jednou z nejvíce zdevastovaných lokalit při katastrofálních povodních v roce 2002, má dokončenou protipovodňovou ochranu. Posledním článkem do skládačky bylo vybudování retenční nádrže a čerpací stanice v blízkosti Rohanského nábřeží.

"Stavba je součást protipovodňové ochrany Karlína a zároveň funguje jako odlehčení pro případné dešťové události. Celý kanalizační systém je navržen tak, aby zvládal normální průtok, v případě velkých dešťových událostí dochází k takzvanému odlehčování těch odpadních vod, to znamená, že část těch odpadních vod bez čištění připadá do Vltavy a jedním ze smyslů této stavby je to, že ta stavba zadrží to přebytečné množství vody a v momentě, kdy ta dešťová událost opadne, tak je čerpá zpátky do stokové sítě, to znamená, že se vše dostává na ústřední čistírnu, kde se vyčistí. Je tu pod námi 6000 kubíků ta retenční schopnost, což by mělo vystačit pro ty běžné dešťové události," řekl Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

O výstavbě protipovodňových opatření v Karlíně, který byl z větší části vyplaven právě vodou z kanalizační sítě, rozhodlo vedení metropole ihned po povodních v roce 2002.

"Je to skutečně strategická stavba pro Prahu, protože je to takový poslední díl do skládačky protipovodňové ochrany Karlína a tím tedy samozřejmě celé Prahy, všichni si asi vzpomínáme na to, jak devastující byla povodeň v roce 2002 tady v Karlíně, v menší míře i samozřejmě v roce 2013 a od té doby samozřejmě spousty lidí pracovalo usilovně na tom, abychom už nic takového nikdy nepřipustili a přes všechny studie a projekty jsme se dnes dostali k tomu, že skutečně tu poslední velkou stavbu, která ochrání Karlín, dnes můžeme slavnostně odhalit," řekl Michal Hroza (TOP 09), radní hl. m. Prahy.

Náklady na tuto etapu dosáhly 483 miliónů korun. Investorem byla Pražská vodohospodářská společnost.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu