• Načítám...
>

V pražských Stodůlkách odhalili lavičku Václava Havla

  • 18. listopadu 2023,
  • 23:58,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V pražských Stodůlkách odhalili lavičku Václava Havla. V celé Praze už jich je celkem pět. Ve světě se tak stala jedenapadesátou, která je věnována prvnímu prezidentovi České republiky.

Reklama

U příležitosti výročí sametové revoluce odhalili v pražských Stodůlkách další lavičku Václava Havla. V hlavním městě se tak stala pátou, která je věnována prvnímu prezidentovi České republiky.

"Je to velká část pro městskou část, zároveň je to opravdu zkvalitnění veřejného prostoru, což je hrozně důležité a je dobré, že každý občan nejen Prahy 13, ale samozřejmě i Prahy, může tady v této lokalitě si posedět, připomenout si historii sametové revoluce, takže je to opravdu zlepšení veřejného prostoru," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Lavička se nachází v Bucharově ulici mezi kancelářskými budovami nedaleko stanice metra Nové Butovice. Umělecké posezení tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. Lavičky na počest Václava Havla stojí už na náplavce Hollar, v Suchdole, Horních Počernicích a na Maltézském náměstí, kde byla 1. května 2014 odhalena ta vůbec první na českém území. Na setkání s někdejším prezidentem pak zavzpomínal starosta Prahy 13.

"My jsme hráli s kapelou v Malostranské besedě někdy v roce 1990 a on tehdy přišel seshora z hradu do Malostranské besedy a tenkrát tam tancoval s tehdejší Dášou Veškrnovou, takže já měl možnost poznat úplně normálního člověka, kdy si s námi s kapelou dal panáka, musím říci, že nebyl dobrý tanečník, byl to úplně 'normální člověk a bavili jsme se tenkrát o plzeňském pivu," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Součástí slavnostního odhalení lavičky Václava Havla pak byla také tematická výstava 'Střípky revoluce' v prostorách Business Centre Aspira.

"Zaznamenává průběh a nějaké svědectví toho, co se dělo v listopadových dnech a po listopadových dnech v roce 1989," řekl Robert Baš - iniciátor výstavy. 

Příběhy spojené se sametovou revolucí ale výstava nepředstavuje jen formou textů a fotografií na panelech, ale využívá také rozšířenou realitu.

"To znamená, že když máte aplikaci Festival svobody, tak si můžete některé obrázky rozpohybovat a vidíte v podstatě videozáběry s titulky, to znamená, že ta výstava má výrazně více informací, než kolik najdete jen na těch panelech," řekl Robert Baš - iniciátor výstavy.

Aplikaci si zájemci mohou stáhnout pomocí QR kódů uvedených na panelech a v ní si pak rozkliknout tlačítko 'rozšířená realita'. Pak už stačí jen namířit fotoaparát telefonu na obrázky na panelech a z nich se v telefonu spustí video.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu