• Načítám...
>

Legendární hodiny se po renovaci vrátily na Florenc

  • 6. prosince 2023,
  • 16:53,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Unikátní dvanáctimetrové veřejné hodiny jsou po kompletní renovaci zpět na Florenci a znovu ukazují čas v Praze i desítce světových metropolí. Ikonická plastika akademického sochaře Rudolfa Svobody z roku 1985 s kulovými hodinami a tabulí světového času dominovala prostranství u stanice metra Florenc do léta 2020, kdy musela být z důvodu rozsáhlé koroze sejmuta. Na původní místo na rohu ulic Sokolovská a Ke Štvanici se vrátila letos na podzim nejprve věrná replika ocelové konstrukce.

Reklama

Unikátní dvanáctimetrové veřejné hodiny jsou po kompletní renovaci zpět na Florenci a znovu ukazují čas v Praze i desítce světových metropolí. Na původní místo na rohu ulic Sokolovská a Ke Štvanici se vrátila letos na podzim nejprve věrná replika ocelové konstrukce, poté repasované ukazatele času a moderní elektrozařízení pro dálkový dohled nad provozem a servisní údržbou hodin.

"Po diskuzi jak s městskou částí, tak s památkou péčí bylo připuštěno, že výrazně efektivnější, ale zejména bezpečnější bude zhotovení repliky, kterou teď vidíme za námi, s tím, že byly dodrženy všechny rozměry, barva, povrchová úprava, poloha té tabule se světovými časy, ale právě ty statické parametry má výrazně lepší," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

Ty hodiny tady na Florenci byly sejmuty v roce 2020, ten důvod, proč byly sejmuty, byl tristní havarijní stav, který hrozil až pádem těch hodin a to by samozřejmě ohrožovalo naše občany, takže nebylo zbytí, než ty hodiny sejmout. Pak probíhala nějaká debata o tom, jakým způsobem je rekonstruovat, nakonec po nějaké poradě se statiky bylo rozhodnuto, že ten nosný systém musí být vytvořen a tedy jeho věrná kopie," řekl Michal Hroza (TOP 09), radní hl. m. Prahy.

Opravu hodin iniciovala Praha 8. Její zástupci se také zúčastnili slavnostního spuštění provozu.

"Za městskou část Prahu 8 jsme velice rádi, že se nám vrací umělecká díla do veřejného prostoru, zejména tyto krásné hodiny, které tady jsou od roku 1985, zároveň jsme rádi, že se podařilo současně i zrekonstruovat toto malé náměstí kolem nich, kde se myslelo i na takové detaily, jako je například spádovost vody, aby do těchto obnovených hodin nezatékala voda," řekl Tomáš Slabihoudek (Společně pro Prahu 8), radní MČ Praha 8.

"Toto území je taková pomyslná brána do městské části, my jsme dlouhodobě usilovali o rekonstrukci těchto hodin, protože byly ve zdevastovaném stavu, tak jako celé okolí zde, jsme moc rádi, že se to povedlo, protože byť se to nezdá, tak ty hodiny mají velký význam pro mnoho lidí z Prahy," řekl Tomáš Hřebík (Společně pro Prahu 8), místostarosta MČ Praha 8.

Celá obnova vyšla na zhruba dva miliony korun bez DPH a kromě výroby repliky konstrukce a restaurace hodin s tabulí zahrnovala také úpravy okolního prostranství tak, aby nesvádělo vodu ke sloupu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu