• Načítám...
>

V části Prahy trvá zákaz pyrotechniky na Silvestra

  • 17. prosince 2023,
  • 18:41,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Na většině míst v centru Prahy, například na náplavkách i v parcích a dále v blízkosti nemocnic a sociálních zařízení platí podle vyhlášky z roku 2020 zákaz používání pyrotechnických výrobků. Toto opatření je v platnosti i pro dny, jako jsou Silvestr a Nový rok. Vyhláška byla přijata s cílem zvýšit bezpečnost obyvatel a omezit hluk, který má každoročně za následek smrt nebo zranění mnoha živočichů. V případě porušení tohoto zákazu hrozí na místě pokuta ve výši až 10 tisíc korun, ve správním řízení pak dokonce až 100 tisíc korun.

Reklama

Oslavy Silvestra a Nového roku si mnoho lidí neumí představit jednak bez konzumace alkoholu, tak používání pyrotechniky. Jenomže zatímco to první zakázat úplně nelze, používání pyrotechniky v různých částech metropole reguluje vyhláška z roku 2020.

„I pro letošní rok platí zákaz používání pyrotechniky jak v centru Prahy, tak i v širším centru města a samozřejmě i na různých místech, jako je blízkost zdravotnických zařízení nebo sociálních domovů, případně dalších různých zařízení, která se starají o zvířata, jako jsou útulky a podobně,“ vyjmenovává tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Tadeáš Provazník.

Pokud by lidé tento zákaz porušili, policisté a strážníci jim mohou udělit pokutu. 

„Obecně za porušení vyhlášek hrozí pokuta na místě do 10 tisíc korun, samozřejmě strážníci mohou přestupky s tímto spojené řešit také domluvou nebo oznámením správnímu orgánu. To, jak bude strážník přestupek na místě řešit vždy záleží na jeho konkrétním uvážení s ohledem na všechny okolnosti toho daného přestupku,“ vysvětluje tisková Městské policie hlavního města Prahy Irena Seifertová.

Ve správním řízení může být udělena pokuta až ve výši 100 tisíc korun. Mladiství, tedy lidé ve věků 15 až 18 let, už za své chování také nesou odpovědnost. V takovém případě je sazba pokuty poloviční, nesmí ale přesáhnout částku pěti tisíc korun. Děti do 15 let pak nejsou za přestupky odpovědné vůbec. Kromě policie mají při oslavách konce starého a příchodu nového roku plné ruce práce i zdravotníci, kteří musí ošetřovat zraněné osoby po zásahu pyrotechniky.

„Riziko pyrotechniky je v tom, že například zasažení očí může být trvalé a už se to nedá vyléčit. Ztrátové poranění třeba prstu je samozřejmě opět něco, co se velmi obtížně řeší, čili to jsou tak ty nejčastější věci,“ varuje ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Petr Kolouch.

S pyrotechnikou se často pojí i nadměrná konzumace alkoholu. Záchranáři proto doporučují si vybrat, buď chci odpalovat pyrotechniku a nebo pít alkohol, obojí nejde. Důležité je pak pořizovat pouze výrobky opatřené návodem a certifikací. A protože to nejcennější, co máme, je zrak, tak ani ochranné brýle ani rukavice nejsou na škodu. Pokud by se ale přeci jen něco vážného stalo, je nutné volat linku 155.

„Ta laická první pomoc je asistovaná naší operátorkou. To je Telefonicky asistovaná první pomoc, zkratka je TAPP. Jde o certifikovaný postup, který už mnoho let aplikujeme. Takto to celé může proběhnout a minimalizují se ty následky. Je potřeba dávat pozor i na to okolí a na to, aby ten zraněný nezůstal sám a my přijedeme v nejkratší době tak, jak jste na to zvyklí,“ uzavírá ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Petr Kolouch.

Čísla ohledně ošetřování poraněných pyrotechnikou jsou ale za poslední roky poměrně příznivá. Díky vyhlášce totiž nedochází k takové kumulaci osob na jednom místě. Záchranáři tak ošetřují většinou malé skupinky, které zákaz porušují. Pokud tedy pyrotechnika, tak bezpečně a legálně. Seznam míst, kde je to možné, najdete na stránkách praha.eu, kde je k dispozici také interaktivní mapa. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu