• Načítám...
>

Primátorská sbírka i letos pomohla lidem v nouzi

  • 15. prosince 2023,
  • 14:04,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Primátorská adventní potravinová sbírka se už tradičně uskutečnila na Mariánském náměstí před budovou pražského magistrátu. I letos tam lidé přinášeli potřebným trvanlivé potraviny, hygienické potřeby nebo různé pomůcky a hračky pro děti.

Reklama

I letos mohli lidé přijít darovat trvanlivé potraviny, hygienické potřeby nebo třeba hračky pro děti do stánku na Mariánském náměstí. Ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Prahu a Střední Čechy se tady totiž konala už tradiční sbírka pro potřebné. 

,,My jim alespoň v tuto významnou část roku, která vždycky byla svátky pohody, klidu a dobrot, dáváme nějaký pocit, že jsme s nimi," řekl primátor hlavního města Prahy, Bohuslav Svoboda (ODS).

Potravinová banka zajišťuje zboží pro asi 80 tisíc klientů prostřednictvím necelých tří set organizací, které pečují o lidi v nouzi.

,,Jsou to z velké části samoživitelky a samoživitelé a osamělí senioři, lidé s hendikepy, prostě ti, kteří nemohou z vážného důvodu pracovat," vysvětlila Věra Doušová, ředitelka potravinové banky Prahy a Středočeského kraje.

Přispět do potravinové banky přicházela nejen veřejnost a firmy, ale tradičně také zástupci hlavního města. Vedle potravin a drogerie pak někteří přispívali třeba i krmením pro domácí mazlíčky.

,,Je to krmení v řádech asi 40 tisíc korun a jedná se asi okolo 200 kilogramů potravin. To znamená, že to nikoho úplně nezachrání, ale může to zpříjemnit Vánoce seniorům, kteří tak budou moci svému pejskovi nebo kočce dát takovouto laskominu," řekl náměstek primátora hl. m. Prahy,  Jiří Pospíšil (TOP 09).

,,Za to jsme ohromně rádi, to se ještě nestalo žádný rok a je to dobrý nápad, protože osamělí senioři mají většinou jedno zvířátko, které je pro ně tím nejbližším člověkem a většinou se s ním dělí o ty své malé peníze," doplnila Doušová z potravinové banky.

Podobné akce také na celorepublikové úrovni se pak každoročně konají na jaře a na podzim. A v rámci právě podzimní sbírky se letos podařilo vybrat 624 tun zboží. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu