• Načítám...
>

Praha i v příštím roce podpoří uprchlíky z Ukrajiny

  • 20. prosince 2023,
  • 12:36,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Hlavní město přijalo dotace od UNICEF na projekty, které mají pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Budou tak profinancovány výdaje, které byly vynaloženy na řešení aktuální uprchlické krize. Přijetí dotací musí ještě schválit pražské zastupitelstvo. Na tiskové konferenci o tom informoval pražský radní pro oblast financí Zdeněk Kovářík (ODS).

Reklama

Dalších třiapadesát milionů korun získala Praha od fondu UNICEF na podporu uprchlíků z Ukrajiny. Profinancovány tak budou výdaje, které byly vynaloženy na řešení aktuální uprchlické krize. V příštím roce se fond rozhodl směrovat peníze jiným způsobem. Podpora ze strany města by ale podle radního pro finance Zdeňka Kováříka měla pokračovat i po Novém roce.

,,Od příštího roku již nemáme další dotace z UNICEFu a dotace, ze kterých jsme platili naše pracovníky, kteří se starali o uprchlíky, jsme zajistili v rámci našeho rozpočtu naše prostředky z vlastních zdrojů a vlastní zaměstnance na to, aby ta pomoc uprchlíkům mohla pokračovat, protože ruská agrese nekončí, víte, že se střílí dál, takže i my se samozřejmě budeme starat dál," řekl Zdeněk Kovářík (ODS) - radní hl. m. Prahy

Několika milionovou dotaci pak město získalo na poskytování základní materiální pomoci.

,,Získali jsme na podporu zaměstnanosti nebo také na věci, které souvisí pro změnu s nouzovým ubytováním pro uprchlíky sedmnáct milionů z našich prostředků z kompenzačního příspěvku pro kraje, takže to také samozřejmě použijeme na krytí nákladů, které souvisí s ubytováním," dodal Kovářik.

Do Prahy pak od začátku války na Ukrajině přišlo okolo 100 000 lidí, z toho necelou polovinu tvoří ženy a zhruba třetinu děti. Město pro ně v minulosti také založilo Centrum následné podpory. To má zajistit dlouhodobější služby a asistenci těm Ukrajincům, kteří v metropoli alespoň prozatím zůstali.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu