• Načítám...
>

Praha investuje do rozšíření kapacit středních škol

  • 15. ledna 2024,
  • 14:48,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Demografická křivka v Praze a Středních Čechách nezadržitelně stoupá. Za loňský rok tam bylo v prvních třídách o 4500 žáků více než v devátých třídách. To by do budoucna mohl být problém a následné kapacity na středních školách by tak nemusely stačit. V Praze a ve Středočeském kraji se proto rozšiřují kapacity středních škol a gymnázií, ať už formou půdní vestavby, přístavby dalších křídel, případně je v plánu stavět zcela nové školy. V nejbližší době by se modernizace a rozšíření mělo dočkat Gymnázium Na Zatlance v Praze 5 nebo Českoslovanská obchodní akademie v Resslově ulici.

Reklama

Praha dál pokračuje v rozšiřování kapacit středních škol a gymnázií. Jedním z nich je i Gymnázium Na Zatlance v městské části Praha 5. Jde o čtyřleté gymnázium s rozšířenou výukou jazyků. Zřizovatelem školy je hlavní město Praha.

„Rozšíříme i školní tělocvičnu, bude tam nová školní tělocvična, která bude o hodně větší, také Na Zatlance rozšiřujeme kabinety, odborné učebny i kmenové třídy, aby se nám tam vešlo více dětí a navýšili jsme kapacitu,“ vysvětluje radní hlavního města Prahy Antonín Klecanda (STAN).

Schválena byla i přístavba Českoslovanské akademie obchodní v Resslově ulici, která je nejstarší obchodní školou v republice s českým vyučovacím jazykem. Také tam se rozšíří třídy a bude tam moci studovat více žáků. Rozšiřování školních kapacit je ostatně prioritou vládnoucí magistrátní koalice. 

„Potřebujeme určitě postavit nové školy, případně nakoupit objekty od soukromých podnikatelů, pokud někdo nějaké nabízí a rozšířit tak kapacitu stávajících škol. Když se podíváme na tu demografickou křivku, tak v dnešních prvních třídách máme zhruba o 4500 více dětí, než je v těch devátých třídách. V Praze a ve Středních Čechách ta demografie nejde dolů, ale půjde stále nahoru, takže to rozšiřování je nutné v horizontu dalších let,“ uzavírá Antonín Klecanda (STAN), radní hlavního města Prahy. 

Demografie sice klesá v ostatních částech České republiky, například se vylidňuje oblast Jesenicka, kde postupně klesá porodnost, ale v Praze a Středních Čechách jde nezadržitelně nahoru. V plánu je proto prakticky na každé střední škole nějaké rozšíření. Může jít o půdní vestavbu, přístavbu a samozřejmě také výstavbu zcela nových středoškolských zařízení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu