• Načítám...
>

Kulturní památka Kasárna Karlín už patří Praze

  • 22. ledna 2024,
  • 23:40,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Budova Kasárna Karlín byla v katastru nemovitostí převedena ze státu na hlavní město, které se tak stalo oficiálně jejich vlastníkem. O budoucím využití budovy bude vedení města ještě jednat. V areálu působí kulturní a společenské centrum, které v něm zůstává.

Reklama

Památkově chráněná karlínská kasárna už patří Praze. Město je získalo jako součást téměř dvoumiliardové směny majetků se státem, který historický objekt i s pozemky vlastnil.

,,Jsme moc rádi, že je máme, máme už je na katastru, stát má zase Nemocnici na Bulovce a může dělat nějakou významnou koncepci toho zařízení. My chystáme něco, čemu by se dřív říkalo investiční záměr, ten jsme zadali Pražské developerské společnosti," řekl náměstek pražského primátora, Petr Hlaváček (STAN).

Budova pocházející z 19. století je aktuálně ve špatném stavu a potřeba bude nejprve její rekonstrukce. V budoucnu by pak podle náměstka pražského primátora Petra Hlaváčka měla plnit funkci lokálního víceúčelového centra.

,,Vlastně má vzniknout takový koncept mixu funkcí studentského bydlení, technologické prostory, poměrně velký zájem je o určité prostory pro startupy, které by zrovna v přízemí, kde je hodně vysoká světlá výška, mohly být mnohem lépe než třeba bydlení, také v určitých částech by mohlo být třeba nějaké gymnázium," řekl náměstek.

O budoucí podobě areálu chce metropole v nejbližší době jednat s památkáři a rozjet by se také měly práce Pražské developerské společnosti.

,,My zároveň také, to je dobré zmínit, měníme územní plán, protože dneska je to pořád armádní objekt. Předpokládám, že ta změna územního plánu doběhne třeba do roka a půl a zároveň, že bude připravený ten projekt a tak jak vlastně si představujeme ten objekt na etapizaci, tak by ten základní projekt třeba ke stavebnímu povolení mohl být nachystaný za tři roky," doplnil náměstek Hlaváček.

O směně majetku v hodnotě asi 1,7 miliardy korun jednal pražský magistrát se státem několik let, zastupitelé ji definitivně schválili loni v dubnu. Město tak od státu získalo výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka mimo jiné právě kasárna v Karlíně, ale například i budovu v Hybernské ulici.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu