• Načítám...
>

Ve Střední škole gastronomie U Krbu vyhlašovali soutěž cukrářských talentů

  • 25. ledna 2024,
  • 10:06,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Ve Střední škole gastronomie U Krbu v pražských Malešicích vychovávají mladé talenty v oborech kuchař, číšník a cukrář. A právě cukráři a cukrářky měli svou každoroční soutěž, což byla zároveň příprava na závěrečné zkoušky. Přísná komise posuzovala celkem 53 cukrářských výrobků jednotlivých studentů, mezi kterými nakonec vybrala pět nejlepších. A mladí cukráři ze sebe opravdu vydali to nejlepší, co se během studia dosud naučili. Jejich výrobky by se klidně mohly objevit v nejedné vyhlášené cukrárně. Řada dobrot navíc nepostrádala originalitu a svěžest.

Reklama

Ve Střední škole gastronomie U Krbu v pražských Malešicích proběhla cukrářská soutěž. Mladé cukrářské talenty, kterých bylo celkem 53, představily náročné porotě své výrobky a mohly se ucházet o věcné ceny, tak se zároveň jednalo o přípravu na závěrečné zkoušky a mohly se tak blýsknout před svými učiteli.

"Vyučujeme moderně, snažíme se o to, je to naše priorita a potom také vybíráme kvalitní provozovny pro odborný výcvik, kde mají žáci možnost se také o svém soutěžním výrobku poradit, mají možnost to zkonzultovat a i to máme rádi, když odborným způsobem ti žáci konzultují své úvahy a své možnosti, které mají," řekla Kateřina Mrvová - ředitelka Střední školy gastronomie U Krbu.

Dívky i chlapci v oboru cukrář své výrobky pečlivě nacvičovali a připravovali, aby vše bylo pokud možno perfektní. Nechyběla jim přitom odvaha, invence a kreativita, kdy se nebáli uplatnit moderní cukrářské trendy, které se neustále mění a posouvají, přestože i o tradiční výrobky je u zákazníků určitě stále zájem.

"Já jsem si připravila netradičně připravený sachr a mám ho potažený pařížským krémem a nahoře je nugátový krém, omáčka je vyrobená z malinové čokolády z Valrhony a mám tady gel s růží a jsou tam ještě opražené kakaové boby a růže," řekla Natálie Burdová - studentka Střední školy gastronomie U Krbu.

"Je to tripl čokoládový dort, je to čokoládový korpus a jsou tam všechny druhy čokolády, jak bílá, mléčná a je to polito hořkou glazurou," řekla Vendula Valtrová - studentka Střední školy gastronomie U Krbu.

"Ta tyč, co je tady vidět, to je v podstatě taková pralinka, je v tom lískooříškový krém a ty váhy po stranách, to se tvoří z takového korpusu," řekl Filip Krásný - student Střední školy gastronomie U Krbu.

Filip svůj cukrářský výrobek pojal ve stylu fitness a dal si na tom mimořádně záležet. Za svůj kousek získal uznání poroty a dokonce se umístil na skvělém třetím místě. Porota přitom neměla vůbec jednoduchou práci a snadné rozhodování.

"Na prvním místě posuzujeme design, zejména, jak jsou ty talíře zpracované, čistotu a úpravu. Potom řešíme chuť dezertů," řekl Martin Polanecký - šéfkuchař a majitel cukrářství Viktoria.

Střední škola gastronomie U Krbu nabízí hned tři obory. Vedle cukráře a číšníka pak také kuchaře. Dále i čtyřletý obor s maturitou gastronomie plus nebo potom nástavbové dvouleté studium v oboru podnikání. Škola se i díky podpoře hlavního města Prahy dočká další modernizace a rozšiřování. 

"Chceme i přistavovat zde učebny, protože o tu školu je zájem a ti studenti, kteří odsud vycházejí, mají uplatnění na trhu práce a jsou zde spokojení, což považuji za velmi důležité. Rádi bychom, aby zde vznikly nové cukrářské učebny a nové třídy pro žáky ostatních oborů, než jsou ti cukráři. Potenciál tu je a některé věci už jsou  vyprojektované a připraveny k výstavbě," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

Cukrářská soutěž jasně ukázala, že cukrářské řemeslo se vůbec nemusí bát, že by ho po zkušených a zaběhnutých cukrářích neměl kdo převést. Na budoucích cukrářích je navíc vidět, že je jejich práce baví a díky modernímu přístupu učitelů jsou následně připraveni vyrábět jak tradiční cukrařinu, tak nejmodernější sladké dobroty, ve kterých by udělali dojem i ve vybraných hotelích a luxusních cukrárnách. Doba se zkrátka mění a s ní i cukrářské řemeslo a je jedině dobře, že U Krbu jsou tomu otevřeni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu