• Načítám...
>

Linka 112 slaví mezinárodní den. V Česku funguje 20 let

  • 12. února 2024,
  • 8:21,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Mezinárodní tísňová linka 112 slaví svůj den. K oslavám se přidali i hasiči Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy, kteří pod tuto linku v rámci Integrovaného záchranného systému spadají. O zavedení linky 112 rozhodla Evropská unie už v roce 1991, Česká republika se ale členským státem stala až v roce 2004 a hned na domácím Mistrovství světa v ledním hokeji v témže roce mohla vyzkoušet ostrý provoz této linky, kdy bylo zároveň zřízeno moderní středisko pro tyto účely. Někteří operátoři pražských hasičů slouží na lince 112 už 20 let a v rámci oslav se dočkali ocenění.

Reklama

Linka 112 právě slaví svůj mezinárodní den. O zavedení jednotného evropského čísla tísňového volání 112 ve všech členských státech EU rozhodla již v roce 1991 Rada Evropských společenství. Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004. Ostrý start linky nastal už na dubnovém domácím mistrovství světa v ledním hokeji.

"Byl nabrán a vycvičen nový personál, který byl vybírán právě cíleně ze znalostí cizích jazyků. A protože na mistrovství se tehdy samozřejmě jako vždycky očekávalo, že přijede obrovské množství fanoušků ze zahraničí, tak jsme udělali ten vstřícný krok a tehdy jsme otevřeli supermoderní pracoviště s jazykově zdatnými operátory," řekl Luděk Prudil - ředitel HZS hl. m. Prahy.

To se nachází v pražských Modřanech, kde jsou k dispozici čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu speciálně školení operační důstojníci.

"Máme tu rozhodovací funkci, nevíme s každým zazvoněním, co na té druhé straně bude člověk potřebovat, jakou situaci tam bude potřeba řešit, takže v tom je ten stres, že my nevíme, co přijde a pak je na nás co nejrychleji se rozhodnout a samozřejmě z toho člověka v té stresové situaci, ve které je, získat ty potřebné informace, které jsou pro nás primární," řekla Barbora Škodová - operační důstojník.

Kromě znalosti světových jazyků musí operátoři absolvovat také psychologické vyšetření. Během své profese jsou totiž vystaveni řadě stresových situací.

"Byl to vlastně jeden z mých prvních hovorů, kdy mi volala maminka, které na přechodu řidič srazil dítě a ta maminka byla opravdu ve stresu," řekla Barbora Škodová - operační důstojník.

Ředitel Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy zároveň v rámci oslav linky 112 a 20 let, kdy je Česká republika její součástí, zároveň ocenil pětici příslušníků pražských hasičů, kteří jsou na lince 112 od její samotné české historie. Od té doby prošlo středisko zásadním vývojem a modernizací.

"Ty počítače, to v té době vůbec nebylo, takže jsme se učili, jak ty události řešit a potom přišly ty technologie, takže jsme se museli učit tu technologii a ta práce znamená, že se člověk podílí na nějakém vzniku té tísňové linky a toho evropského čísla a je to zajímavá práce," řekl Jan Boháč - operační důstojník.

Linka 112 je tu pro všechny, kdo si v určité situaci neví rady a netuší, na kterou složku se obrátit. Tato linka zkrátka vzniknout musela, a to zejména z důvodu přechodu na mobilní sítě. Zásadní výhodou je mezioperátorský roaming. Pokud nemáte signál vlastního operátora, tak se mobil dokáže připojit k jinému operátorovi a přes něj realizovat tísňový hovor. V pražském středisku jich denně zvládnou stovky a zvládají to skvěle - už 20 let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu