• Načítám...
>

Praha zavádí nový způsob financování pro nadační fondy

  • 4. března 2024,
  • 22:31,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha začne využívat metodu financování zvanou ,,matching". Jde o způsob finanční podpory nestátních neziskových organizací ze soukromých zdrojů. Na svém prvním březnovém jednání to schválili pražští radní.

Reklama

Praha chce začít využívat metodu peněžní podpory zvanou ,,matching", tedy způsob financování nestátních neziskových organizací ze soukromých zdrojů. Na svém prvním březnovém jednání o tom rozhodli pražští radní.

"V principu jde o to, že když si fond získá korunu od soukromých dárců, tak mu veřejný sektor korunou přispěje," řekl Zdeněk Kovářík (ODS), radní hlavního města Prahy.

Město tedy částku od soukromého dárce zdvojnásobí stejně vysokým příspěvkem. Dotační mechanismus chce město vyzkoušet ve spolupráci s městským sociálním nadačním fondem, který dotace na svou činnost sháněl od soukromých dárců více než rok. 

"Sehnali jsme celkem 7 darů v celkové čisté částce 495 570 korun a my jsme se rozhodli, že tyto prostředky jednak odkryjeme," řekl Zdeněk Kovářík (ODS), radní hlavního města Prahy.

Město tak chce soukromé dárce motivovat a případně tak i zvýšit jejich počty. Podobný systém financování už funguje v zahraničí, například ve Velké Británii, Praha jej ale využije vůbec poprvé. Pokud se osvědčí, plánuje ho vedení města rozšířit i na další sociální služby. 

"Je to překopání způsobu dárcovství, protože víte, že já vždy dělal anglofonní způsob dárcovství, na kterém stojí konání dobra, je to postaveno primárně na dárcovství, tak v té kontinentální Evropě je to postaveno na rozdávání veřejných peněz, takže to nebude jednoduchý přerod, aby si někdo musel ty peníze od těch dárců sehnat a my jim pak případně pomohli, zatím jsou všichni zvyklí na to, že jim pomůžeme," řekl Zdeněk Kovářík (ODS), radní hlavního města Prahy.

Pro v Praze nový finanční nástroj pak chtějí radní také najít nový český název.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu