• Načítám...
>

Modřanský vodojem má fotovoltaickou elektrárnu

  • 10. dubna 2024,
  • 10:32,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Fotovoltaické elektrárny v současné době zažívají obrovský růst a Česko, potažmo hlavní město Praha, v tomto směru nejsou výjimkou. Do své vůbec první investice v této oblasti se pustily Pražské vodovody a kanalizace a Pražská vodohospodářská společnost, kdy na jeden ze svých objektů instalovaly fotovoltaickou elektrárnu. Vůbec první vodohospodářský objekt v Praze s tímto zařízením se nachází v Modřanech a jde o místní vodojem. Přinese roční úspory okolo deseti milionů korun. Hlavní město Praha chce v podobných projektech pokračovat, a to ještě letos, kdy realizuje dalších patnáct.

Reklama

Pražské vodohospodářské objekty se mohou pochlubit první fotovoltaickou elektrárnou. Umístěna je na vodojemu Rokle v Modřanech a určitě nejde o poslední zařízení tohoto typu. Naopak, v tomto roce jich přibude ještě patnáct.

"Je to celkový výkon 1920 megawattů, to znamená, že to není něco na ozdobu, je to skutečně energetický zdroj, který Praze pomůže a do roku 2030 bychom chtěli umístit fotovoltaické elektrárny na 74 vodohospodářských objektů," řekl Michal Hroza (TOP 09) - radní hl. m. Prahy.

"U nás je ten systém fotovoltaiky částečně dotovaný z Nadačního fondu společnosti Veolia, částečně je placený z rozpočtu společnosti PVS a primárně slouží k tomu, abychom ho měli jako offsetový program za emise skleníkových plynů, které naše společnost produkuje. My jako čistírenská společnost, která čistí odpadní vody, máme poměrně velké procesní emise," řekl Petr Mrkos - generální ředitel PVK.

Díky fotovoltaice by v Modřanech mohli ročně ušetřit až okolo deseti milionů korun. Ambici mají ale v Pražských vodovodech a kanalizacích výrazně vyšší, fotovoltaikami chtějí totiž osadit všechny vodojemy s dostatečným příkonem a zaměřit se také na Ústřední čistírnu odpadních vod.

"To, co je pro nás klíčové, tak my všechny ty projekty našich fotovoltaik směřujeme do místa, kde k tomu máme přímo spotřebiště, to znamená, že tím nezatěžujeme rozvodnou síť a v tom místě, kde tu elektrickou energii vyrábíme, ji přímo spotřebováváme, typicky tady na čerpací stanici," řekl Petr Mrkos - generální ředitel PVK.

Hlavní město Praha zároveň v roce 2020 přijalo klimatický plán. Jeho součástí je právě také využití obnovitelných zdrojů energie.

"My přesně postupujeme podle toho, co ten plán chce, to znamená snížit spotřebu energie z fosilních zdrojů a proto tento projekt velice vítám," řekla Eva Tylová (Piráti) - zastupitelka hl. m. Prahy a MČ Praha 12.

Budov, které jsou ve vlastnictví hlavního města, případně městských společností, jsou stovky. Pokud by město na každou z nich instalovalo fotovoltaickou elektrárnu, ve výsledku by šlo o velice levný zdroj elektrické energie pro příslušné odběratelské místo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu