• Načítám...
>

Galerie ukazuje ocelové superhrdiny i rychlá auta

  • 16. května 2024,
  • 12:58,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Galerie ocelových figurín, v Celetné ulici v Praze, je jedinou svého druhu v Česku. Na začátku byla přitom myšlenka, co s nevyužitým odpadem, a tak vznikl nápad tvořit z něho výstavní exponáty. Umělečtí kováři z celé Evropy se tak dali dohromady a vznikla jedinečná sbírka ocelových figurín, které jsou inspirovány filmovými postavami akčních filmů, snímků pro děti, ale prohlédnout si zde můžete například také rychlá auta, sportovce nebo zpěváky.

Reklama

Muzeí a galerií je v celé Praze a České republice celá řada, ale to, které najdete jen jedno, a pouze v Praze, se nachází v Celetné ulici. Jde o Galerii ocelových figurín. "Tento nápad vznikl v roce 2008, kdy byla krize na trhu se železem a hledalo se využití toho, co s tím železem udělat. Takže se našel tým zkušených lidí, co dělají s ocelí. Většinou jsou to umělečtí kováři. Je skupina asi sto dvaceti lidí po celé Evropě, kteří začali tvořit tyto exponáty ze železného šrotu" uvedl Daniel Petřek, Galerie ocelových figurín.

Jde o díly, které můžete běžně najít na vrakovišti a šrotovišti. Vše se důkladně opracovalo a posléze svařilo do výsledné podoby. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout okolo sto dvaceti exponátů. Na své si přijdou jak milovníci akčních filmů, superhrdinů, tak rychlých automobilů.

"A co je super, že je vlastně tato galerie interaktivní. To znamená, že se do těch aut mohou posadit, mohou se všeho dotýkat, dělat samozřejmě fotky a videa, takže je to určitě zajímavé pro celou rodinu," zdůraznil  Daniel Petřek, Galerie ocelových figurín.

Výroba jednoho takového exponátu přitom zabrala až devět měsíců. "Čím méně komponentů je v té soše, tím to trvá déle. Samozřejmě tito dva velcí  roboti vypadají, že jsou velcí, že to bude trvat dlouho, ale pravý opak je pravdou. Tam ty komponenty jsou větší, netrvá to takovou dlouhou dobu, jako zrovna tady, tento voják," vysvětlil  Daniel Petřek, Galerie ocelových figurín.

V Galerii ocelových figurín najdete řadu postav, které se nechaly inspirovat svými filmovými hrdiny, ať už z hraných filmů nebo animáků pro děti. Také zde na vás čeká řada postaviček z vesmíru nebo temně laděných snímků. A samozřejmě nemůže chybět ani král rokenrolu, fotbalová superhvězda nebo blonďatá ikona stříbrného plátna. Na své si při výběru přijde každý a díky strategickému místu v Celetné ulici můžete galerii navštívit i náhodou, když zkrátka půjdete kolem. Určitě to stojí za to, jinou podobnou expozici u nás nenajdete.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu