• Načítám...
>

Vznikl nový solární přístřešek s vysokorychlostní nabíječkou

  • 1. července 2024,
  • 18:12,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se dlouhodobě podílí na rozvoji elektromobility v metropoli, dnes představila projekt multifunkčního přístřešku pro chráněné parkování vozidel, výrobu solární energie a její efektivní přímé využití pro nabíjení elektromobilů.

Reklama

Technologie hlavního města Prahy přicházejí s novinkou. Propojily totiž parkovací stání pro svá auta s výrobou solární energie.

"Ono tomu napovídá trošku i počasí, je to takový nechtěný generálský efekt, že máme krásné slunečné počasí a to, co vidíte za mnou, je naprosto unikátní solární přístřešek pro naše firemní vozidla, ale on je unikátní tím, že na střeše má 40 kW solární elektrárnu, ale ta nefunguje tak, jak jsou diváci zvyklí, ale vyrábí elektrickou energii  i z odraženého světla prostřednictvím spodní části těch panelů. To, co tady za mnou nevidíme, je specifická rychlonabíjecí stanice pro elektromobily, která tuto vyrobenou elektrickou energii umožňuje výkonem až 180 kW nabíjet," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

Jeho uvedení do provozu se kormě zástupců společnosti ČEZ účastnil i ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek a radní pro infrastrukturu Michal Hroza.

"Já jsem přiměřeně pyšný na naši firmu Technologie hlavního města Prahy, protože mnozí o inovacích mluví, ale málokdo je schopen je převést do té praxe, takže já jsem strašně rád, že tento unikátní přístřešek, který zároveň slouží jako ochrana flotily automobilů, ale zároveň je to skutečně plnoprávná fotovoltaická elektrárna vyrábějící 40 kW a která pak samozřejmě může v tom rychlém dobíjení dobít celou flotilu aut Technologie hlavního města Prahy, to si myslím, že je cesta správným směrem," řekl Michal Hroza (TOP 09), radní Středočeského kraje.

"Když jsem dostal nabídku od pana ředitele, abych se účastnil této akce, tak jsem samozřejmě neváhal, protože to považuji za krásný příklad dobré praxe, která může být inspirující pro ostatní, unikátním způsobem se kombinují tři faktory, ať už je to kryté stání, k tomu výroba solární energie a zároveň i přímé využití nabíjení elektromobilů, to mi přijde jako krásná ukázka, kterou potřebujeme dostat do praxe v mnohých městech naší republiky, nejen v Praze, ale Praha je teď takovou krásnou ukázkou dobré praxe a může jít příkladem," řekl Marek Ženíšek (TOP 09), ministr pro vědu, výzkum a inovace.

Do budoucna by se mohly tyto přístřešky stavět například v rámci krátkodobých parkovišť úřadů městských částí, státních institucí a všude tam, kde není možné zajistit rychlé nabíjení automobilů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu