• Načítám...
>

V bývalé vodárně na Vinohradech bude osvětové centrum

  • 24. července 2024,
  • 13:37,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát převede na svoji firmu Pražská vodohospodářská společnost (PVS) areál bývalé vodárny na Vinohradech, ve kterém vznikne osvětové centrum. V pondělí to schválila rada města.

Reklama

Informovat obyvatele o významu technologií vodního hospodářství. To bude mít za cíl osvětové centrum Hydropolis, které Praha spolu s Pražskou vodohospodářskou společností plánují vytvořit v budově bývalé vodárny na Vinohradech.

,,Jedná se vlastně o budovu bývalé vinohradské vodárny, která pochází někdy z roku 1880. Součástí toho projektu je rekonstrukce jednoho ze dvou pozemních vodovodů pro účely expoziční části centra. Druhý bude znovu zapojen do pražského systému zásobování pitnou vodou," řekla náměstkyně primátora hl. m. Prahy, Jana Komrsková (Piráti).

Po rekonstrukci historického areálu a dokončení projektu se pak návštěvníci mohou těšit na moderní, vzdělávací a kulturní zážitek. Součástí expozice bude totiž i virtuální realita. Přístup pak lidé budou mít i na střechu s jedinečným výhledem na Prahu.

,,Dále je v plánu vytvořit konferenční sál s kapacitou asi 150 míst pro pořádání seminářů a setkávání na téma v oblasti životního prostředí, udržitelnosti a dalších kulturně společenských příležitostí," doplnila Komrsková.

Součástí celého projektu je rekonstrukce jednoho ze dvou podzemních vodojemů, a to pro účely expoziční části centra, přičemž druhý bude znovu zapojen do pražského systému zásobování pitnou vodou.

,,Náklady bude hradit PVSK, čili Pražská vodohospodářská společnost, přispěje k tomu Veolia, protože to je společný projekt Pražské vodohospodářské společnosti - PVK a Veolie. Veolie k tomu přispěje 100 milionů," doplnil radní hl. m. Prahy pro finance, Zdeněk Kovářík (ODS).

Celkové investiční náklady jsou odhadovány na 450 milionů korun bez DPH. Finance včetně přispění Veolie, PVK a Vodohospodářské společnosti přitom mají pokrýt návrh projektu, vývoj i samotnou realizaci expoziční části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu