• Načítám...
>

Praha dá obcím postižených povodněmi celkem 50 milionů

  • Včera,
  • 15:51,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát poskytne obcím, které v září postihla povodeň, dohromady 50 milionů korun. Peníze dostanou například obce na severní Moravě, v jižních Čechách nebo na Liberecku. Nejvyšší částku dostanou města Ostrava a Jeseník, každé po deseti milionech korun. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Magistrát už poskytl materiální pomoc, například vyslal několik kamionů balené pitné vody. Finanční pomoc posílají také jednotlivé pražské radnice.

Reklama

Padesát milionů korun rozešle Praha do vybraných obcí v ostatních krajích, kde povodně napáchaly největší škody. Peníze tak dostanou například obce na severu Moravy, v jižních Čechách nebo na Liberecku.

,,Oslovili jsme ty nejvíc postižené oblasti, čili tu severní část Olomoucka, část Moravskoslezského kraje, vlastně většinu z něj, Broumovsko, Frýdlantsko a zatopenou část jižních Čech a dohodli jsme se na dvanácti obcích," vysvětloval pražský radní pro finance, Zdeněk Kovářík (ODS).

Nejvyšší částku pak od Prahy dostanou města Ostrava a Jeseník, každé po deseti milionech korun.

,,U Ostravy je to navíc zajímavé tím, že Ostrava v roce 2002, když jsme měli nejničivější povodeň v Praze, byla jediným velkým městem, které nám finančně pomohlo," zdůraznil Kovářík.

Po pěti milionech pak metropole pošle do Bruntálu, Opavy, České Vsi a Višňové na Liberecku. Dva miliony dostane Plav na Českobudějovicku a Majdalena na Jindřichohradecku. Benešov nad Černou na Českokrumlovsku obdrží po jednom a půl milionu. Stejnou částku dostanou Hynčice a Meziměstí na Náchodsku a o půl milionu více ještě Broumov. Kromě finanční pomoci pak metropole už nyní pomáhá také materiálně.

,,Samozřejmě kromě toho máme na Moravě zejména spoustu naší techniky i část našich lidí z našeho integrovaného záchranného systému. My ještě chystáme materiály, které se budou týkat těch vysoušečů, kde  jsme jim je vypůjčili a rádi bychom tohle dořešili do budoucna," upřesnil Kovářík.

Podle pražského radní pro finance Zdeňka Kováříka tak město plánuje některým obcím techniku ponechat dlouhodobě. Praha by si pak z vlastních rezerv pořídila novou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu