• Načítám...
>

U Křižovníků si připomněli Bartolomějskou noc 1950

  • 18. dubna 2018,
  • 14:04,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Muzeum Karlova mostu uspořádalo vzpomínkový seminář věnovaný připomínce násilné komunistické likvidace řeholních římskokatolických řádů v celém tehdejším Československu. Seminář se přitom uskutečnil v autentických prostorách kláštera Křižovníků, kde komunistická rozvědka sídlila.

Reklama

Noc ze 13. na 14. dubna roku 1950 měla být totální likvidací klášterů a katolických řeholních řádů. Tajná bezpečnost během této akce K, jak ji nazvala, zlikvidovala 219 řeholních řádů a internovala 2376 řeholníků. Jedním z nich byl i rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou, v jejichž budově sídlí dnes i Muzeum Karlova mostu. 

"U Křižovníků sídlila dlouhé roky komunistická rozvědka a je to takový paradox. Když se podíváme z té druhé strany, kde byl jeden z vchodů, tak nad ním byl latinský nápis "Oroduj za nás blahoslavená Anežko česká". Pod tím tady procházeli komunističtí špióni," řekl Petr Blažek, historik. 

Aby byla brutální akce K nějak odůvodněna, bylo rozhodnuto, že katolické řády a jejich představení musejí být v očích veřejnosti zdiskreditováni a obviněni z činů proti republice. Pro katolickou církev to měl být smrtící úder.

"Byl to jeden z vůbec nejhlubších zásahů do života církve, protože řehole vlastně jsou určitou nástavbou té duchovní správy. Je to jako kdybychom zavřeli všechny nemocnice a ponechali jen praktické lékaře. Podařilo se obnovit řeholní život v našich zemích a musím říci, že právě před těmito kláštery, muži a ženami stojí ten velký úkol, jak rozvíjet duchovní život v době jedné z největších migračních vln v historii lidstva, ale také v té velké vlně, kdy necestují jen lidé, ale i různé ideje. Je to opravdu důležitý požadavek a také náročný," řekl Dominik Duka, kardinál a primas český. 

Muzeum Karlova mostu, kde se seminář konal, je přitom součástí budovy kláštera rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou - jediného původního a výhradně českého řádu, který založila Anežka Přemyslovna, dnes známa jako svatá Anežka Česká.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu