• Načítám...
>

Z nouze ctnost i móda je k vidění v Zámku Troja

Na Trojském zámku je shlédnutí nová výstava. Nese název Z nouze ctnost i móda a Galerie hlavního města Prahy na ní spolupracovala také s Muzeem hlavního města Prahy. Vystaveny jsou litinové předměty převážně v první poloviny 19. století.

Reklama

Výstava s názvem Z nouze ctnost i móda je od 5. května k vidění v Zámku Troja. “Výstava umělecké litiny ze sbírek Muzea hl. m. Prahy byla připravena našimi odborným i kolegy z oddělení historických sbírek a konzervování,” řekla ředitelka Muzea hl. m. Prahy Zuzana Strnadová.

Vystaveny jsou předměty převážně z poloviny 19. století. Tváří výstavy je novoklasicistní náhrobní reliéf Génia. “Nejpřesnější název je nejspíš Anděl smrti. Reliéf, co tu máme, je z roku 1812 a podařilo se dohledat, že byl původně na Olšanských hřbitovech. Také se podařilo dohledat, kde ten hrob zhruba byl a komu patřil,” řekla kurátorka výstavy Jana Bělová.

Kuriozitou je pak japonská lucerna “curidóró”. “Ta se dostala do Prahy někdy v druhé polovině 19. století. Tyhle lucerny, které původně zdobily budhistické chrámy, si odváželi turisté na památku domů,” doplnila Jana Bělová.

V 19. století byla litina zpočátku nouzovým, poté velmi oblíbeným materiálem. “ Ať už to byly šperky, předměty denní potřeby, litina ve službách státu, takže tam je několik obrázků císaře pána,” dodala kurátorka výstavy.

Výstava bude na Trojském zámku ke shlédnutí do 1. listopadu 2015.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu