• Načítám...
>

Četníci a policisté bojují v muzeu za svobodu

Historií dlouho zapomenutou kapitolu dějin připomíná výstava v Muzeu policie. Jmenuje se Policisté a četníci v boji za svobodu a připomíná nezanedbatelný podíl strážců pořádku na odboji v čase protektorátu a na pražském povstání. Výstava přibližuje i jedinečné a většinou bohužel tragické osudy lidí, kteří v uniformách bojovali za svoji vlast.

Reklama

Být za protektorátu v odboji znamenalo dobře se skrývat. Stovky policistů a četníků neváhaly vstoupit do odboje přestože byly všem na očích. Jim je věnována výstava Policisté a četníci v boji za svobodu. “Dnes už se nedají zmapovat ty osudy všech, je jich přes sedm set. Takže zmiňujeme některé, jejichž pozůstalost zde může návštěvník vidět,” říká o výstavě vedoucí správy sbírek Muzea policie Radek Galaš. Na výstavě je toho k vidění opravdu hodně. “Je tu k vidění řada pozůstalostí, řada zbraní, které se mohly vyskytovat během pražského povstání a myslím si, že největším unikátem je replika pankrácké gilotiny, kterou byli stínáni čeští vlastenci v období protektorátu,” představuje výstavu Galaš.

Výstava také ukazuje jak silně byli za totality zkreslené dějiny, které policisty a četníky z odboje a pražského povstání zcela vymazaly. “V Pražském povstání bojovalo přes čtyři tisíce policistů a asi dvě stě četníků. Je to více jak deset procent celkového počtu registrovaných bojovníků, kterých bylo okolo třiceti pěti tisíc, což samozřejmě ukazuje tu zásadní úlohu bezpečnostních sborů v celém povstání,” komentuje vedoucí Správy sbírek. Dát celou výstavu dohromady bylo poměrně náročné, protože jen část exponátů pochází ze sbírek muzea. “Část je zapůjčena zejména z pozůstalostí přímých příbuzných těch padlých a popravených nebo i přeživších policistů,” říká Galaš. Tyto fotografie ukazují patrně jedno z posledních veřejných ocenění policistů a četníků za jejich zásluhy při osvobozování Prahy v květnu 1945. V následujících měsících nový režim začal vytvářet jiný pohled na dějiny, ve kterém už pro jejich chrabrost nebylo místo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu