• Načítám...
>

Praha bude mít od července levnější MHD

Praha se konečně dočká naplnění jednoho z výrazných předvolebních slibů vládnoucí magistrátní koalice. Od 1. července začnou po Praze platit roční předplatné kupony za 3.650 korun. Koalice si od tohoto kroku slibuje výrazný nárůst cestujících v hromadné dopravě a tím úbytek osobních aut zejména v centru města.

Reklama

Na roční předplatné kupony se čekalo dlouho. Původně měly být zavedeny už na začátku roku. “Ode dneška mohou Pražané koupit v elektronické formě zlevněné jízdné ve výši 3.650,- korun ročně. My si od toho slibujeme, že toto zlevněné jízdné přivede více cestujících do MHD,” říká náměstek primátorky hlavního města Petr Dolínek. “Byl zahájen předprodej všech forem elektronického jízdného, za prvních pár hodin se prodalo pět set těchto kuponů a podobný trend očekáváme i v dalších dnech,” dodává generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Jaroslav Ďuriš.

Podle prvních odhadů by měl být nárůst cestujících v MHD až dvacet procent. Takové množství cestujících bude vyžadovat úpravy jízdních řádů a posilování spojů. “Budeme vyhodnocovat stav a operativně s ROPIDem a vedením města reagovat na vzniklou situaci,” hodnotí generální ředitel. Kromě Pražanů by měli ve zvýšené míře hromadnou dopravu začít používat také obyvatelé okolních obcí, kteří do Prahy jezdí pravidelně. “Budeme sledovat nejen klasickou vnitřní MHD, ale i příměstskou železnici a příměstské autobusové linky. I tam očekáváme vlivem snížení ceny jízdného nárůst počtu cestujících ze Středočeského kraje, protože to pro ně bude opravdu velice výhodné,” dodává ředitel společnosti ROPID Pavel Procházka.

V souvislosti se zlevněním ročního kuponu se také hodně mluví o finanční ztrátě Dopravního podniku. ”Víme, že na začátku finanční propad může být, alespoň ve Vídni tomu tak bylo, ale po dvou letech provozu se tam dostali do plusových čísel,” nebojí se náměstek Dolínek. Jak se situace v hromadné dopravě vyvine, jestli opravdu dojde k nárůstu cestujících v MHD a úbytku počtu aut hlavně v centru Prahy ukáže čas hlavně v prvních měsících po prázdninách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu