• Načítám...
>

Magistrát zřídí odbornou skupinu kvůli provozu fiakrů

  • 28. ledna 2022,
  • 15:00,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Rada hl. m. Prahy zrušila od příštího roku vyhrazené stání pro fiakristy. Proti jejímu rozhodnutí se postavili jak provozovatelé fiakrů, tak i někteří zastupitelé. Především opozice kritizovala, jakým způsobem radní změnu schválili. O dalším osudu fiakristů rozhodne odborná skupina, která posoudí, zda koně ve městě trpí.

Reklama

 Rada hl. m. Prahy zrušila od příštího roku vyhrazené stání pro fiakristy. Ti, tak od 1. ledna 2023, nebudou mít kde stát, a tím pádem je vyloučen jejich provoz v centru. Rada, a část zastupitelů, chce rozhodnutím zvířata chránit před horkem a stresem z dopravy. Proti rozhodnutí se ale ohradila opozice. Vyvolala hlasování o tomto rozhodnutí. Město tedy musí zřídit odbornou skupinu, která posoudí, zda koně ve městě trpí. Už během dopoledne se před budovou na Mariánském náměstí sešli provozovatelé fiakrů a demonstrovali proti jejich plánovanému zrušení. 

"Teď jsme tady proto, abychom zažádali, aby nás dali do bodu programu. Pokud ano, přijede emeritní ředitelka z Kladrub, přijedou profesoři z vysoké školy zemědělské a budeme diskutovat. Konečně. Poprvé. Oni nás nikdy nepustili k vyjádření. Můžeme samozřejmě upravit trasy, to můžeme cokoli, ale je třeba si uvědomit, že v Praze jsou nejpřísnější podmínky, pro provoz fiakrů, na světě. Tady se jezdí šest hodin maximálně, tady máme stáje na Staroměstském náměstí, které jsme na vlastní náklady, za milión korun, upravili proto, aby ty koně měli maximální servis, maximální pohodlí," zdůraznil Josef Kočovský, předseda Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy.

Proti rozhodnutí rady se postavili i někteří zastupitelé. Hlavně opozice kritizovala, jakým způsobem radní změnu schválili. 

"Já nejsem odborník. Já si poslechnu odborníky, a ti odborníci říkají něco jiného. Ti koně mají nějakou péči. Ti lidé, kterým patří, tak jsou to v zásadě pro ně, jakou já mám zkušenost, jako členové rodiny. Neumím si představit, že oni by nechali toho koně trpět. Nejenom, že mají k němu nějaký vztah, ale v zásadě je to pro ně živobytí. To by byli sami proti sobě, proti svému podnikání. To prostě vůbec nedává logiku," upozornil Patrik Nacher, zastupitel hl. m. Prahy.

Velkým bojovníkem za zrušení fiakrů a jedním z předkladatelů tohoto rozhodnutí byl koaliční zastupitel Jiří Pospíšil. 

"Já si zkrátka myslím, že na počátku 21. století koně nemají tahat kočáry, protože zde máme nějakou ochranu zvířat. Že kůň, jako živý tvor, si zaslouží trochu jiné zacházení, než že celý den tahá kočár v horké Praze s americkými nebo jinými turisty. Já beru to, že někdo má koně jako rekreační zvířata. Má je ve stájích, jezdí na nich. To asi je normální. Ale přeci jenom i jiné, velké metropole typu Paříž a Řím, právě tuto formu zábavy zrušily," uvedl Jiří Pospíšil, zastupitel hl. m. Prahy.

O dalším osudu fiakristů tedy rozhodne odborná skupina a následně hlasováním zastupitelstvo. Kdy se rozhodnutí dočkáme zatím není jasné. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu