• Načítám...
>

Weinbergera připomíná pamětní deska

  • 9. srpna 2017,
  • 14:38,
  • PRAHA 12,
  • Nela Štefanová

I když jméno Jaromír Weinberger není veřejnosti zcela známé, tento hudební skladatel se řadí mezi nejvýznamnější autory meziválečného období. Mezi jeho úspěchy kromě opery Švanda dudák se řadí také opereta Na růžích ustláno, která byla později zfilmována. K 50. výročí jeho smrti byla v Praze 12 odhalena pamětní deska, která dílo tohoto génia připomíná.

Reklama

V ulici Rozvodova 36 byla slavnostně odhalena pamětní deska skladatele Jaromíra Weinbergera. Jeho největším úspěchem se stala opera Švanda dudák, která sklidila ohlasy i v New Yorku.

"Pan Weinberger bydlel tady v tomto domě, než v roce 1938 emigroval. On byl žid a tušil co se děje, proto včas utekl na Západ. Skončil v USA. Jeho osud je bohužel smutný," řekl Miroslav Krupička, místopředseda spolku Československý exil.

8. srpna 1967 totiž autor spáchal ve svém domě v USA sebevraždu.

"Je to smutné výročí. Před 50 lety v exilu skončil dobrovolně svůj život významný skladatel. Já žiji v jeho domě a cítím tady jeho ducha. Chtěl bych mu složit poklonu. Být v rodné zemi je důležité. Ty lidé si musí pamatovat minulost," řekl Petr Vrána, majitel domu Jaromíra Weinbergera.

"On je dnes takovou trochu zapomenutou figurou českých dějin, ale byl to významný československý skladatel z té meziválečné doby," řekl Miroslav Krupička.

Weinberger byl jedním z prvních českých skladatelů, kteří zasáhli do filmové tvorby. Jeho opereta Na růžích ustláno se v roce 1934 dočkala filmového zpracování s Lídou Baarovou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu