• Načítám...
>

V Nových Butovicích otevřeli parkovací dům

  • 23. června 2023,
  • 16:42,
  • PRAHA 13,
  • Jan Varga

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou nově zaparkovat v krytém parkovišti P+R v Nových Butovicích v Praze 13 u stanice metra B. Parkovací dům má 380 míst a nabídne i elektronabíječky. Stavba město vyšla na zhruba 343 milionů korun. Další záchytná parkoviště mají vzniknout ještě na Zličíně.

Reklama

V Praze 13 otevřeli nový parkovací dům se stovkami parkovacích stání. Stavba, kterou bude mít na starosti Technická správa komunikací, splňuje nové vizuální a technické standardy, které teď všechny podobné stavby v Praze sjednocují.

"My je rozdělujeme na dvě části, máme tady část pro P+R, tam máme 200 parkovacích míst a vpravo máme samostatný vjezd pro rezidenty, pro rezidenty jsme vyčlenili 180 míst. Tento parkovací dům máme vybavený nabíjením pro elektromobily, tento dům i umožňuje vjezd autům s LPG, CNG a nahoře v tuto chvíli máme zelenou louku, ale jsme schopni to částečně i osadit solárními panely a využít tak elektriku na provoz tohoto parkoviště," řekl Filip Hájek, místopředseda představenstva TSK hl. m. Prahy.

Nový parkovací dům stojí v Nových Butovicích u stanice metra. Za parkování řidiči zaplatí padesát korun za den. Slavnostně ho otevřeli zástupci magistrátu, zhotovitele i městské části Praha 13. Starosta David Vodrážka kvituje, že se tak částečně řeší nedostatek parkovacích kapacit, ale také to, že dům do místa krásně zapadl.

"Byl tu husarský kousek, protože takto velkou stavbu - 380 nových parkovacích míst za rok a půl, to není úplně běžné. Hlavně v té kvalitě a v tom, že ten barák jako takový je i docela hezký. Nebývá to zvykem, že parkoviště, parkovací dům, infrastrukturní stavba, má i nějaký vizuál, tady se to povedlo, je to stavba, na které budou popínavé rostliny a zároveň věřím, že bude plnit svůj účel, jsem za to rád a všem zainteresovaným patří poděkování," řekl David Vodrážka (ODS), starosta MČ Praha 13.

Další parkovací domy jsou v plánu například na Zličíně, tam by měly v budoucnu přibýt až tisíce nových míst. P+R parkoviště jsou určená především pro dojíždějící Středočechy. Mají ulevit dopravě v metropoli tím, že řidiči zanechají auto na kraji města a pokračují v jízdě městskou hromadnou dopravou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu