• Načítám...
>

Letňany představily strategický plán do budoucna

  • 27. června 2024,
  • 20:17,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Strategický plán patří mezi dokumenty měst, obcí, ale i městských částí. Je jakýmsi návodem pro to, kam by městská část měla do budoucna směřovat a jaké kroky ke svému cíli podnikne. Takový plán má i městská část Praha 18-Letňany.

Reklama

Pražské Letňany mají strategii rozvoje do roku 2040. Ve spolupráci se společností KPMG vznikl dokument, který Letňanům umožní uspořádat si své cíle a priority na několik následujících desetiletí.

,,Strategický plán patří mezi základní dokumenty jakéhokoli města, obce nebo městské části a je to taková základní kuchařka toho, kam by vlastně to dané místo, městská část, město mělo směřovat do budoucna. Je to ujasnění si priorit městské části, a to nejen volených zástupců, ale vlastně i obyvatel," vysvětloval konzultant pro veřejný sektor, spol. KPMG Radek Chaloupka.

Radnice Prahy 18 tak už v minulosti v rámci participace s občany několikrát jednala o tom, co jim v Letňanech nejvíce schází. Jejich potřeby a připomínky pak vedení městské části do dokumentu strategického rozvoje zapracovalo. 

,,To, co je zajímá a trápí je, že jedou přes Letňany půl hodiny, což je velmi nekomfortní. Chtějí mít tu síť pestřejší, aby se z Letňan dostali rychleji, aby měli dostupnou MHD a chtějí vlastně komfortně žít v tom městě, chtějí využívat to město tak, aby jim sloužilo a ne tak, aby stáli na té komunikaci půl hodiny," popisoval jednu z problematik Letňan starosta městské části Praha 18, Zdeněk Kučera (ANO).

Řešení pak radnice Osmnáctky hledá i pro problematiku parkování. 

,,Ta naše vize je o tom, že by se mělo u metra to parkoviště, které je záchytné, zkapacitnit. Měly by se vytvořit i v rámci sídliště nějaké parkovací domy a navýšit parkovací místa," doplnil Kučera.

Těch by mohlo přibýt kolem 150. K navýšení kapacity parkoviště P+R u metra by mohlo dojít zhruba do pěti let.

,,Další problém, který vidí letňanští, je rozvoj Letňan. Já si myslím, že to je příležitost, protože spoustu věcí, které Letňany ještě nemají, tak si můžeme na tom rozvojovém území dopřát, což je třeba fakultní nemocnice nebo je to kulturní dům nebo je to třeba kostel, který Letňany nemají," doplnil starosta.

K tomu ale městské části chybí pozemky a tak pokud se Letňany budou rozvíjet, plánuje vedení radnice v rámci takzvané kontribuční smlouvy s developerem požadovat realizaci těchto potřeb.

,,Ta strategie nám potvrdila tu naší myšlenku patnáctiminutového města, kde se snažíme, aby občané měli všechno v rámci své městské části v tom území. V tom si myslím, že teď Letňany pokulhávají. Nemáme zde dostatek služeb, nemáme dostatek kapacit a i co se týká pracovních příležitostí," dodal Kučera.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu