• Načítám...
>

Novoměstskou radnici obsadili řemeslníci

  • 13. října 2022,
  • 12:41,
  • PRAHA 2,
  • Ladislav Jakub

Novoměstskou radnici obsadili řemeslníci. Nejednalo se však o žádnou rekonstrukci, ale o 9. ročník akce Řemesla živě. Jak název napovídá, šlo o prezentaci řemesel vyučovaných na středních školách a dát inspiraci žákům základních škol, kteří se rozhodují o své budoucnosti.

Reklama

Říká se zlaté české ručičky a že to platí se mohli přesvědčit návštěvníci dvoudenní prezentace řemeslných oborů středních škol s názvem Řemesla živě 2022. V pražské Novoměstské radnici se ukázali studenti zajímavých oborů z celé České republiky. Přišli se na ně podívat možná jejich budoucí spolužáci a také starostka městské části Praha 2 - Alexandra Udženija. 

"Je to tradiční akce, je to devátý ročník a já jsem strašně ráda, že jsme tuto tradici založili. Ta myšlenka je taková, ukázat dětem, které končí základní školu, nějaká řemesla. Třeba je to nadchne, třeba se proto odhodlají. Ale také jde o to ukázat veřejnosti a všem ostatním, jak věci vznikají, co je za tím práce," řekla Alexandra Udženija  - starostka MČ Praha 2.

Starostka zmínila, že akce vznikla v době, kdy měl o řemesla zájem jen minimální počet žáků. To se ale změnilo. 

"Už zase začíná být poptávka po těchto řemeslech, ale nebavíme se jen o řemeslech jako je kovář, zlatník, rytec, ale jsou to třeba kadeřnice, manikúra, pedikúra. To jsou také řemesla, která potřebujeme všichni v životě a všichni si je vyhledáváme," řekla Alexandra Udženija - starostka MČ Praha 2.

Nešlo ale jen o tradiční obory a obory z pražských středních škol. Svou nabídku přijela představit třeba i škola obalového designu ze Štětí na Litoměřicku nebo hodinářská škola z Jihlavy.

"Dostihová škola, maskér, pak tady máme designovou školu interiéru," řekla Alexandra Udženija - starostka MČ Praha 2.

"Já musím říct, že třeba vzpomínám na obor puškařů z Uherského Hradiště, kteří tady ukazovali výrobu puškařských mechanismů a stejně tak školu, která tu ukazovala výrobu ručního papíru," řekl Albert Kubišta - ředitel Novoměstské radnice.

Podle ředitele Novoměstské radnice byla právě tato budova v minulosti centrem čtvrti řemeslníků. A dost možná, že zase bude. Inspirací bylo na Novoměstské radnici víc než dost.

"Přišla jsem se hlavně podívat, kdybych nevěděla, kam na školu. 

"A už víš, kam půjdeš?"

"Mám takové předpoklady, asi kadeřnice."

"Já úplně nejsem kreativní typ, ale asi se mi nejvíc líbilo to kadeřnictví."

"Ještě nevím, co bych dělala po škole."

Podle zástupců škol je zkrátka velmi důležité si všechno přijít vyzkoušet, osahat. Příkladem byl třeba hrnčířský kruh.  A teď už organizátoři celé akce přemýšlejí, jaké obory by budoucí středoškoláky mohly zaujmout napřesrok. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu