• Načítám...
>

Centrum ROSA pomáhá obětem domácího násilí už 30 let

  • 9. října 2023,
  • 1:19,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

ROSA je vůbec první organizací v Česku, která začala poskytovat pomoc obětem domácího násilí. Nyní slaví třicet let své existence a za tu dobu dokázala pomoci stovkám žen i dětí, kterým hrozilo nebezpečí ze strany agresora, od kterého utekly. ROSA úzce spolupracuje s městskou částí Praha 2, kde také působí. Dvojka ji pomáhá zajišťovat krizové ubytování, kde se mohou oběti domácího násilí dočasně ubytovat. Organizace ROSA jim pak zároveň poskytuje psychologickou, právní anebo třeba i lékařskou pomoc. Pomáhá tak ženám vymanit se z role oběti a žít nadále klidný život bez strachu a násilí.

Reklama

Organizace ROSA, která dlouhodobě působí v Praze 2, poskytuje komplexní službu obětem domácího násilí. Klientky mohou kromě sociálně právního poradenství využívat také psychologické a právní poradenství nebo pomoc při komunikaci s úřady a soudy. Nyní tato organizace, kterou v roce 1993 založily dvě sociální pracovnice Marie Vavroňová a Zdeňka Prokopová, slaví 30. výročí. 

„My máme tři registrované sociální služby, především je to poradenství, to znamená, že se k nám ženy, které zažívají násilí, mohou obrátit. Potom máme také utajený azylový dům a také díky městské části Praha 2 máme dva utajené azylové byty, kde ty ženy mohou být se svými dětmi,“ vysvětluje spoluzakladatelka organizace ROSA Zdeňka Prokopová.

Další službou je také možnost krizového ubytování, a to právě také díky pomoci a podpoře městské části Praha 2.

„V rámci těchto bytů mohou oběti domácího násilí z minuty na minutu odcházet od agresora a najít tam útočiště. V jednom z těch bytů je i zřízená služba ROSALIN, což je komplexní krizové centrum, ve kterém je oběti domácího násilí poskytnuta celá řada služeb,“ popisuje místostarosta městské části Praha 2 Michal Zuna (TOP 09).

S organizací ROSA úzce spolupracuje i někdejší starostka Dvojky Alexandra Udženija (ODS), která nyní zastává místo náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro sociální záležitosti. Díky tomu mohla spolupráci přenést na celopražskou úroveň.

„Může zajistit další byty, může podpořit finančně, což ostatně i přes grantový systém tak činíme, ale samozřejmě je nejdůležitější ta spolupráce mezi námi a hlavně ta pomoc ve chvíli, kdy je pomoc zapotřebí. To znamená, když některá z organizací, ať už je to ROSA nebo jiné organizace, které se věnují obětem domácího násilí, zavolají na magistrát, že opravdu akutně něco potřebují, tak jsme tam vždycky pro ně,“ ujišťuje náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Udženija (ODS).

Organizace ROSA byla vůbec první organizací v Česku, která začala aktivně pomáhat obětem domácího násilí. Za tu dobu pomohla více než 15 tisícům žen, na telefonní linky ji zavolalo více než 64 tisíc žen a její azylové utajené ubytování ochránilo na životě 461 žen a 558 dětí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu