• Načítám...
>

Praha 2 odhalila další pamětní desku

  • 18. října 2023,
  • 14:05,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

Pamětní desku věnovanou osobnostem české a světové keramiky a designu nechala městská část Praha 2 vytvořit na počest Jindřišky a Pravoslava Radových. Slavnostního odhalení u domu ve Francouzské ulici, kde oba manželé od roku 1956 žili, se zúčastnila také dcera manželů Radových, sochařka a keramička Šárka Radová. Ta je zároveň autorkou pamětní desky.

Reklama

V Praze 2 je umístěna další pamětní deska. Slavnostně odhalena byla ve Francouzské ulici na domě číslo třicet dva.

"Tentokrát je pamětní deska věnována výtvarníkům, keramikům a jsou to Jindřiška a Pravoslav Radovi. Ta deska byla načasována zhruba k tomuto datu, protože Pravoslavovi Radovi by bylo nedávno sto let, takže je to významné jubileum a my jsme se na to jubileum řádně přichystali. Máme velkou radost, že po sérii pamětních desek, jistě významných, ale různým válečným hrdinům, letcům a tak dále, že jsme mohli jednou zase dostat ke slovu umělecké osobnosti, které nejen že byly úžasnými tvůrci, ale i ten dům, kde žily a tvořily, bylo takové neformální centrum kulturního života tady v širém okolí," řekl Jaroslav Šolc (ODS) - radní MČ Praha 2.

Pamětní deska je vyrobena z porcelánu. O její návrh se postarala dcera Šárka Radová.

"Původně jsem předložila asi šest, sedm návrhů a paní Lea Trojanová jednoznačně vybrala tento návrh, tak jsem na něm potom pracovala dále, až z toho vyšel tento konečný. Použila jsem původní talíře mého otce, který dělal takové talíře, na jednom okraji byl vždycky jakýsi reliéf nebo výřez obličeje, ale neutrálního. Tak mě napadlo, že bych se z toho pokusila udělat portrét mých rodičů. Takže jsem použila ten nápad, ale ten tvar, ten je můj, ten portrét," řekla Šárka Radová - dcera manželů Radových.

Součástí akce byl i vzpomínkový večer, který připomněl život i dílo Jindřišky a Pravoslava Radových. Během něj proběhla projekce dokumentu a pásma animovaných filmů Pravoslava Rady.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu