• Načítám...
>

Praha 2 podpořila Příběhy našich sousedů

  • 18. června 2024,
  • 8:17,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Žáci základních škol z druhé městské části se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů, který organizuje občanské sdružení Post Bellum. V rámci akce, kterou hostila Novoměstská radnice, tak žáci prezentovali své audio nebo videoreportáže, ve kterých veřejnosti přiblížili životní příběhy pamětníků.

Reklama

Vyzpovídat pamětníka a pak jeho celoživotní příběh převyprávět v reportáži nebo krátkém dokumentu. To měli za úkol žáci základních škol a gymnázií z Prahy 2. Radnice městské části se totiž zapojila do projektu Příběhy našich sousedů, který pořádá nezisková organizace Post Bellum.

,,Tato akce je vyvrcholením půlroční práce žákovských týmů na Praze 2. Jedná se o týmy dětí ze 7., 8. či 9. tříd, kteří natáčeli svého pamětníka, natáčeli ho na diktafon, natáčeli ho případně na kameru a dále zpracovávali jeho příběh formou video reportáže, audio reportáže, psali životopis, fotografovali a tak dále a dnes nám tady vlastně předváděli svoje výstupy," popsala Ludmila Petkovová, koordinátorka Příběhů našich sousedů.

,,My jsme si tady vybrali paní doktorku Michaelu Piňasovou, která se stala doktorkou, odjela na Maltu a tam pomáhala při protestech doktorů. Vybrali jsme si jí, protože nás zaujal její příběh a zadruhé byla milá," řekla Anna Kalenatá, žákyně 8. třídy ZŠ Štěpásnká.

Žáci na svých projektech pracovali půl roku a celým procesem je provázeli odborníci, kteří je učili například, jak správně vést rozhovor, jak stříhat nebo jak tvořit doprovodné animace.

,,Máme s nimi několik workshopů, a to jak koordinátoři, tak potom i odborných workshopů, například v rozhlase nebo ve video studiu, v animačním studiu, takže je vlastně provázíme celým tímto procesem," doplnila Petkovová.

Řada žáků tak podle příběhu nakreslí komiks, jiní vytvoří prezentaci pro spolužáky nebo se vydají do Českého rozhlasu, kde jim redaktoři nahrávku pomohou sestříhat do rozhlasové reportáže. Jedna z nejdůležitějších zkušeností je ale střet s historií i mimo učebnice, tedy skrze vzpomínky těch, kteří ji prožili.

,,Něco jiného je, když si přečtete, že se někde něco stalo a něco jiného je, když pak mluvíte s člověkem, kterého se to přímo týkalo, s člověkem, který byl sám někde zavřený ve vězení nebo měl zavřené rodiče ve vězení, tak přeci jen se vás to dotkne úplně jinak a začnete nad tím úplně jinak přemýšlet," popisovala Petkovová.

,,Je úžasné, že právě Post Bellum právě díky tomuto projektu do toho zatahuje školní mládež, která na tom nejen, že poznává ty příběhy, poznává minulost, ale poznává i nové dovednosti, jak s těmito materiály pracovat, jak je zpracovat do formy literární, prezentace, videa a podobně," doplnil místostarosta městské části Praha 2, Jaroslav Šolc (ODS).

Žáci pak své práce odprezentovali před odbornou porotou v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí. Jejich výstupy si můžete prohlédnout i vy, a to na webových stránkách organizace Post Bellum.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu