• Načítám...
>

Ve FTN byla spuštěna unikátní čistírna odpadních vod

  • 27. června 2024,
  • 15:06,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Fakultní Thomayerova nemocnice společně s Pražskými vodovody a kanalizacemi spustila do ostrého provozu novou čistírnu odpadních vod za využití unikátních technologií. Projekt je zaměřen na ekologii a ochranu životního prostředí. Jeho hlavním cílem je ochrana zdrojů pitné vody. Rekonstrukce zařízení trvala přes dva roky s finanční podporou Státního fondu životního prostředí.

Reklama

Fakultní Thomayerova nemocnice se může pochlubit novou čistírnou nemocničních odpadních vod. Projekt dotáhla do konce ve spolupráci s Pražskými vodovody a kanalizacemi. Zařízení, které je výjimečné využitím unikátních technologií, bylo slavnostně spuštěno do ostrého provozu.    

"My s Thomayerovou nemocnicí máme dlouhodobě velice dobré vztahy a když jsme ten projekt začali řešit, tak to byla první volba, zkusit se zeptat v Thomayerově nemocnici, zda by na tom projektu nechtěli spolupracovat a pan ředitel Beneš je pro každou takovou inovační spolupráci, takže ten projekt se tady velice dobře ujal," řekl Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

"My jsme se rozhodli, že do toho projektu jako první nemocnice půjdeme, protože víme, že to má veliký význam, abychom naší nemocniční špinavou vodu, když to řeknu laicky, vyčistili tak, aby byla nezávadná a nezatížila prostředí a tu centrální čističku, která je v Praze," řekl Zdeněk Beneš, ředitel FTN.

Kapacita zařízení je 35 tisíc kubíků ročně. Ve srovnání s ústřední čistírnou odpadních vod v Praze, která má kapacitu 110 milionů kubických metrů, se tedy jedná o zařízení relativně malé. Přesto je důležité odpadní vody zpracovávat právě zde.

"Tady je vysoká koncentrace těch látek, které potřebujeme z vody odstranit, to znamená, že je pro nás výrazně efektivnější odstraňovat to tady, než potom v tom velikém objemu na ústřední čistírně," řekl Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

Celá rekonstrukce trvala od ledna roku 2022, tedy něco málo přes dva roky.

"Modernizace spočívala v doplnění takzvaného kvarterního stupně, v našem případě se jednalo o mikro filtraci, jakožto technologického prvku chránící tu vlastní kvarterní část, doplnění ozonizace, která má za účel rozklad mikropolutantů, v našem případě léčiva a hormony a následně filtrací přes granulované aktivní uhlí, která zajišťuje sorpci těchto mikropolutantů," řekl Petr Sýkora, technický ředitel PVK.

Zařízení má pro Thomayerovu nemocnici velký přínos, původní metoda čištění totiž byla podle ředitele nemocnice zastaralá a komplikovaná. 

"Ta technologie je kvalitativně na vyšší úrovni a my víme, že té nemocnici to jednak nesmírně uleví a zadruhé to bude šetřit životní prostředí," řekl Zdeněk Beneš, ředitel FTN.

Celý projekt byl podpořen díky Norským fondům ze Státního fondu životního prostředí, a to částkou přesahující 23 milionů korun. Předpokládá se, že stejný projekt by mohl být do budoucna realizován i v ostatních pražských nemocnicích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu