• Načítám...
>

Zaniklý bubenečský hřbitov Na Skalce čeká obnova

  • 17. června 2022,
  • 15:07,
  • PRAHA 6,
  • Dagmar Kopečková

Opuštěný, nepřístupný a prakticky zapomenutý hřbitov Na Skalce v Praze 6 se dočká záchrany. Zdevastovaný hřbitov, na kterém se nepohřbívá již 134 let, bude svěřen příspěvkové organizaci Správa pražských hřbitovů.

Reklama

Zaniklý hřbitov Na Skalce v Praze 6 se dočká záchrany. Pražské zastupitelstvo schválilo jeho svěření do správy příspěvkové organizace Správa pražských hřbitovů, která bude mít obnovu místa na starosti. 

"Cílem té změny je svěřit to pohřebiště do rukou nebo do péče organizace, která se profesionálně věnuje správě hřbitovů. Ten stav hřbitova je takový, že je to vlastně romantické, ale zpustlé místo, kde je nálet dřeviny. Jsou tam prosekané cestičky, ale to je jen provizorní řešení. Je tam provizorní cesta v terénu, který není úplně dobře přístupný. Je to místo, které je připraveno pro nějaké smysluplné využití a nové využití, patrně jiné, než je pohřbívání," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Příspěvková organizace má se záchranou pražských hřbitovů už bohaté zkušenosti. Obnovou pod její správou prošly mimo jiné i nejstarší části Olšanských hřbitovů. Revitalizace bubenečského hřbitova by měla opět místu navrátit jeho důstojnost.

"Je to uprostřed obydlené oblasti, která by se dala využít pro rekreaci, dala by se využít pro připomenutí si historie například, protože ty náhrobky a celý ten hřbitov s sebou také nesou nějakou historii, která není úplně vzdálená. Mohlo by se tam i pohřbívat, což si ale nemyslíme, že nastane, protože pohřebních míst je po Praze celkem dost," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Správu pražských hřbitovů čeká také v nejbližší době přejmenování. Nový název Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy reflektuje sloučení společnosti s Pohřebním ústavem hl. m. Prahy z roku 2020 a je jeho symbolickým završením.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu