• Načítám...
>

Do Invalidovny napochodovali napoleonští vojáci

  • 15. června 2024,
  • 21:01,
  • PRAHA 8,
  • Lenka Castillo

Invalidovna v pražském Karlíně hostila spolky nadšenců zabývajících se rekonstrukcí francouzských jednotek z období napoleonských válek. Akce byla volným pokračováním loňského prvního ročníku Vojáků v Invalidovně.

Reklama

Vojáky z dob napoleonských válek bylo možné vidět v přilehlých prostorách Invalidovny v pražském Karlíně. Její nádvoří se na dva dny proměnilo v ležení a lazaret. Akce byla volným pokračováním loňského prvního ročníku. Na její organizaci se tentokrát podílela také městská část Praha 8.

"Jedná se o akci Vojáci v Invalidovně, kde chceme s Národním památkovým ústavem představit veřejnosti to, jak žili vojáci v době Napoleona, tím, že areál Invalidovny k tomu vysloveně vybízí a je historicky k tomu nejblíže," řekla Jana Solomonová (ANO), radní pro kulturu MČ Praha 8.

Na akci bylo možné se dozvědět, jak Voltižéři 18. řadového pěšího pluku žili, jaká byla jejich výzbroj a výstroj nebo čím stříleli.

"Byla to elitní jednotka francouzské armády během napoleonských válek a speciální byla v tom, že byla určena k tomu, aby bojovala ve volné sestavě, česky v takzvaných rojnicích a využívali je k práci a k boji," řekl Ondřej Tomeček, student historie.

Akce byla určena primárně pro děti ze základních škol, které se tak mohly o životě vojáka dozvědět více. A jak by je poslání takového vojáka bavilo?

anketa

"Nejvíce by mě bavilo střílet z pušky, ale bál bych se smrti."

"Měla bych možná krátký život."

"Já bych asi chtěla mít tu výstroj, mně se ta výstroj líbí."

"Nejvíce by mě bavilo střílení z pušek a nejvíce bych se bál smrti."

"Vidíme to na těch dětech, na těch obličejích, protože jsou bezprostřední, takže je tam vidět, jaký o to mají zájem, že je ta historie zajímá," řekl Matěj Fichtner (ANO), radní pro školství MČ Praha 8.

Během akce byla dále představena například práce ambulance gardového námořnictva. Nechyběl ani dobový kuchař, kterého jídla provoněla celé nádvoří.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu