• Načítám...
>

Tragédii na FFUK bude připomínat pískovcový menhir

  • 19. června 2024,
  • 15:03,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Půl roku po tragické události na Filozofické fakultě UK v Praze vzniklo na náměstí Jana Palacha dočasné pietní místo věnované vzpomínce na oběti prosincového útoku. Jeho středobodem je přibližně tři metry vysoký kamenný objekt.

Reklama

Asi tři metry vysoký neopracovaný pískovec má připomínat památku obětí prosincového útoku na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dočasný památník vztyčili na náměstí Jana Palacha před budovou fakulty.

"To místo, které jsme nakonec zvolili, je čtvrté, my jsme museli vzít v potaz existenci podzemních prostor, garáží, které tady jsou, ale zároveň nám přijde, že ta poslední varianta je taková nejdůstojnější, je to v té hlavní ose jak náměstí, tak mostu, tak budovy a tvoří to nějaký přirozený celek s tou fakultou," řekl Martin Pehal - proděkan FF UK.

Surová plastika byla přivezena z kamenného lomu Vyhnánov, kde si ji osobně vybral akademický sochař Vojtěch Adamec. Výrazného opracování se nedočkala, zůstat má záměrně v surovém stavu.

"Nějak jsme ho neupravovali, kromě nějaké fixace, aby neohrožoval, ale jiné zásahy do toho materiálu nejsou, což nám připadá jako adekvátní té situaci, v níž se nacházíme jako komunita. Spousta věcí je neobjasněných," řekl Martin Pehal - proděkan FF UK.

"Podstatné je, že se na to člověk podívá a řekne si, co tady dělá, co to tady je. Tím ho to donutí k tomu, aby se zamyslel a řekl si aha, tak tady to je zřejmě z těchto důvodů. Do budoucna tady bude snad i deska, to lidi dovede k tomu, že si vzpomenou," řekl Vojtěch Adamec - akademický sochař.

Zhruba osmitunová plastika má pak podle kameníka Tomáše Hrdiny patřit k nejodolnějším druhům přírodního materiálu.

"Ten pískovec je velice vyhledávaný a ceněný díky tomu, že je velmi odolný vůči mrazu a vůči povětrnostním vlivům. Na tento pomník je tento materiál velice vhodný, protože je odolný, jemnozrnný a stálý," řekl Tomáš Hrdina - kameník.

Plastika bude opatřena destičkou s QR kódem, který bude odkazovat na webovou stránku připomínající oběti útoku. Jestli se na kameni v budoucnu objeví například jména obětí prý záleží na domluvě s jejich rodinami. Dočasné pietní místo by pak po plánované rekonstrukci náměstí mohl v budoucnu nahradit trvalý památník obětem útoku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu