• Načítám...
>

Učitelé a zdravotníci se dočkají dostupného bydlení

  • 17. července 2023,
  • 23:58,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Vlastnické bydlení je stále snem většiny Čechů, na rozdíl od řady západních zemí, kde je preferovanou variantou bydlení v nájmu. Vzhledem k neustálému zdražování nemovitostí a aktuálně stále ještě vysokým úrokovým sazbám u hypoték, se čím dál více lidí poohlíží právě po nájemním bydlení. Díky spojení investorů a městských částí navíc může vzniknout forma dostupného nájemního bydlení v nových moderních bytech, které se právě staví. Takto mohou například výhodněji bydlet důležité profese, jako jsou učitelé nebo zdravotníci, pro které se připravuje bydlení v Praze 9.

Reklama

Na rohu Lovosické a Zásadské ulice v městské části Praha 9 právě vznikají nové moderní byty určené pro širokou veřejnost. A zatímco pro vlastnické bydlení jsou byty již vyprodané dva roky před dokončením stavby, tak pro unikátní projekt Dostupného bydlení České spořitelny je vyčleněno hned několik bytů.

"Budujeme tu 254 bytů pro veřejně důležitá povolání, pro lidi, kteří pomáhají jiným lidem, aby se tady v Praze lépe žilo. Je to 254 bytů na metru Střížkov, které jsou určené pro učitele, sestřičky, zdravotní personál, zaměstnance domovů důchodců, aby Praha mohla dále dobře fungovat," řekl Marek Bláha - Dostupné bydlení České spořitelny.

Městská část Praha 9 spolu s Českou spořitelnou zároveň podepsala memorandum na pronájem bytů v Praze 9 za zvýhodněné nájemné, které zaručuje lidem, kteří vykonávají některé klíčové profese, bydlet až o 20 procent levněji oproti tržním cenám. 

"U jednopokojových bytů to nájemné bude začínat již na 10 tisících korunách, u těch dvoupokojových to bude přibližně 14 tisíc korun," řekl Michal Němec - analytik Dostupného bydlení České spořitelny.

Nájem formou Dostupného bydlení České spořitelny v třípokojovém bytě pak podle umístění a velikosti konkrétního bytu startuje na 17 tisících korunách, což může být momentálně zajímavější alternativou než financování vlastního bydlení formou hypotéky, které jsou nyní ve znamení vysokých úrokových sazeb. 

"Ta doba, kdy víme, že vysoká úroková sazba ještě více zdražuje cenu bydlení, čili po těch dostupných bytech si myslím, že bude větší poptávka. Já bych takové projekty uvítal, protože ve chvíli, kdy díky takovému projektu máme dva nové učitele ve škole nebo tři nové lékaře na naší Poliklinice Prosek, ten projekt pro nás má výrazný přesah," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Praha 9.

Bytový komplex v Praze 9 by měl být dokončen v první polovině roku 2025 a je unikátní například i z hlediska financování. 

"To není projekt, který staví veřejné peníze čili municipality nebo stát, ale staví ho soukromý investor, v tomto případě dceřinná společnost České spořitelny, čili v tomto si slibuji, že jak vždy říkáme, že ten trh si sám nikdy nic nevyřeší, tak uvidíme podle toho projektu, jestli ano či nikoli," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Praha 9.

Cílovou skupinou pro projekt Dostupného bydlení České spořitelny a právě budovaných bytů na Proseku jsou zaměstnanci podporovaných profesí, kam patří například zdravotníci z Fakultní nemocnice Motol a Fakultní nemocnice Bulovka. S nimi Česká spořitelna učinila dotazníkové šetření, kde se jich ptala, jak by mělo jejich bydlení vypadat, podobný dotazník nyní chystá i pro zaměstnance z městské části Praha 9.

"S městskou částí Praha 9 bychom toto dotazníkové šetření také rádi zrealizovali a zjistili tak třeba, jestli zaměstnanci úřadu popřípadě učitelé mají nějaké jiné preference než zaměstnanci nemocnice," řekl Michal Němec - analytik Dostupného bydlení České spořitelny.

Dostupné nájemní bydlení by mohlo vzniknout i na Opatově na Jižním Městě, kde je v přípravě výstavba 150 bytových jednotek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu