• Načítám...
>

Rekonstrukce mostu Legií začne za pět let

  • 1. srpna 2019,
  • 22:24,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Od loňského roku na mostě Legií, který spojuje Národní třídu s Újezdem, probíhal podrobný diagnostických průzkum. Technická správa komunikací teď zveřejnila jeho výsledky. Podle nich je most ve špatném stavu, ale žádné závady nejsou takové, které by měly vliv na únosnost mostu.

Reklama

Statické i dynamické zátěžové zkoušky od května minulého roku probíhaly na mostě Legií. Na sedmistupňové škále je stav mostu označen číslem 5, tedy špatný stav. Na mostě však nebyly zjištěny žádné závažné závady a jeho rekonstrukce by měla začít za 5 let.

"TSK připraví harmonogram pro rekonstrukci mostu Legií. Máme na to období 5 let. Těch 5 let je stanoveno z toho důvodu, že zpráva, kterou máme k dispozici, konstatuje, že by během tohoto období nemělo dojít k další degradaci zjištěných závad do takového stadia, že by následná rekonstrukce byla nemožná, případně daleko dražší nebo složitější," řekl Jozef Sinčák, ředitel TSK hl. m. Prahy.

Kompletní rekonstrukce bude mimo jiné zahrnovat výměnu hydroizolace, zesílení poškozené podpěry a zdi. Opraveny budou také všechny litinové stožáry veřejného osvětlení.

"Největší problémy, které jsme zjistili při tom téměř ročním sledování mostu, je zatékání do mostu. Izolace je přes 100 let stará. Most byl postaven v roce 1901 a od té doby se izolace neměnila. Na podhledu mostu můžete vidět bílé skvrny, což jsou výluhy z cementové malty, která je ve spárách mezi kameny," řekl Václav Hvízdal, jednatel diagnostické firmy.

Podle primátora Zdeňka Hřiba jsou mosty pro vedení hlavního města jednou z priorit.

"V předchozím období docházelo k zanedbávání mostů, díky tomu spadla lávka v Troji. A to je něco, co už se v Praze stát rozhodně nesmí. Toto je vlastně pátý nebo šestý most, u kterého probíhá nějaká podrobnější diagnostika, která nám má říci jakým způsobem bychom měli postupovat tak, aby se situace z Troji už neopakovala," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

V následujících několika měsících vypíše TSK výběrové řízení na projektanta opravy. Během rekonstrukce by měl být most úplně uzavřen a pro pěší bude fungovat provizorní lávka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu