• Načítám...
>

Praha jednala se státem o směně majetku

  • 23. června 2021,
  • 15:05,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Vedení Prahy, v čele primátorem Zdeňkem Hřibem, jednalo s premiérem Andrejem Babišem o směně majetku státu a metropole. Body projednávání byly například dostavba Městského okruhu a budoucnost Fakultní nemocnice Bulovka, která chátrá.

Reklama

Vedení Prahy, v čele primátorem Zdeňkem Hřibem, jednalo s premiérem Andrejem Babišem o směně majetku státu a metropole. Zásadní body jednání: plánovaná úřenická čtvrť v Letňanech, která by měla vyrůst na stávajícíh pozemcích města a dostavba Městského okruhu, na který by měl stát přispět šedesáti miliardami korun. Nově se ale nabízí varianta, že by Praha v určité fázi celou připravenou stavbu předala na bedra státu.

"Pro Prahu by to tedy bylo výhodnější v tom, že by tam nebyla nutná žádná finanční participace města. A vyřešilo by to nějaké formálně technické záležitosti právního rázu de facto, kdy se stále hledá prostě ten mechanismus, jakým by stát měl zaručit Praze to, že se to opravdu stane. Protože pochopitelně v momentě, kdy Praha ten projekt předá státu a bude muset ho postavit stát, tak tím spíše my chceme tu garanci, že se to doopravdy stane," zdůraznil Zdeněk Hřib, primátor hl. města Praha.

Z vnitřního okruhu zbývá dostavět asi deset kilometrů. Stavět by ho bylo možné například formou PPP projektu, tedy ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Dalšími body projednávání byla například budoucnost Fakultní nemocnice Bulovka, která chátrá a vyžaduje koncepci, jak s nemocnicí celkově naložit.

"To je určitě dobře, že jsme se do toho procesu pustili, protože nevznikne žádný celostný strategický plán pro tu nemocnici, dokud nebude jeden vlastník. A je to určitě projekt, který není na krátké období. Je to dlouhodobý projekt, ale stát, ministerstvo dopravy a nemocnice může určitě do budoucna zahájit práce na nějaké zásadní koncepci," konstatoval Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. města Praha.

Vedení Prahy jedná se státem o podmínkách směny pozemků od roku 2019. O spolupráci na výstavbě Městského okruhu bude v následujících týdnech jednat vedení Prahy se zástupci ministerstva dopravy tak, aby mohly obě strany do konce července znovu seznámit premiéra s tím, jak lze předat stavbu do rukou státu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu