• Načítám...
>

V Zoo Praha se narodili pekari Wagnerovi

  • 20. července 2021,
  • 7:59,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Hned o dvě čerstvá mláďata, se stará skupina pekariů Wagnerových v Zoo Praha. Narození každého, dalšího mláděte je skvělou zprávou pro evropský chov.

Reklama

Hned o dvě čerstvá mláďata, se stará skupina pekariů Wagnerových v Zoo Praha. Nejedná se ale o první, letošní přírůstky tohoto zvířete.

"Za mnou je výběh pro pekari Wágnerovy. To jsou vlastně malí kopytníci z čeledi prasatovitých. Jsou to největší zástupci, ze tří rodů pekariů. A je to vlastně i nejprimitivnější druh. Teď se nám narodilo deváté a desáté mládě a dubnu se nám narodilo ještě jedno mládě předchozí," uvedl Jan Mengr, kurátor kopytníků.

Až do roku 1971 bylo toto prehistorické zvíře považováno za vyhynulé. V současnosti je jejich počet v přírodě odhadován na maximálně několik tisíc jedinců a populace klesá, zejména z důvodu odlesňování. I proto je narození každého, dalšího mláděte považováno za velmi důležité.

"Význam to určitě má. Pekari Wagnerovy chováme od roku 2016. Od roku 2019 jsme začali množit. A v tu dobu jsme vlastně byli třetí zahradou v Evropě, která dokázala ten druh rozmnožit. A význam to má potom pro záchovný program, protože je jen asi devět institucí v Evropě a asi šedesát zvířat," upozornil Jan Mengr, kurátor kopytníků.

Zoo Praha je zapojena do koordinovaného, chovného programu v rámci evropských zoologických zahrad. Pekariové přitom nejsou nijak náročným druhem, a to ani co se týká péče o mláďata.

"Náročný druh to není, v porovnání třeba s jinými druhy, které v zahradě chováme. Je výhoda, že o ta mláďata se starají všichni dospělí jedinci, kteří v té skupině jsou. Takže nám to v podstatě usnadňují. Potom ta dorostlá máďata v té skupině mohou fungovat poměrně dlouho. Tak není až takový tlak na to, aby odcházela co nejdříve," dodal  Jan Mengr, kurátor kopytníků.

Pekariové se živí zejména ovocem. Ve volné přírodě si pak nejčastěji pochutnávají na částech rostlin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu