• Načítám...
>

Vznikne pražská sluneční elektrárna

  • 1. září 2021,
  • 8:58,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město zrealizuje projekt pražské sluneční elektrárny. Ta by měla prioritně využívat, pro výrobu elektřiny, fotovoltaické panely umístěné na objektech v majetku hlavního města. V příštím roce by mělo vzniknout 40 projektů. Do budoucna by elektrárna, ale mohla fungovat až na 20 tisících budovách.

Reklama

Rada hlavního města schválila návrh na založení městské příspěvkové organizace Pražského společenství obnovitelné energie, jejíž hlavním úkolem bude příprava, vybudování a provozování pražské sluneční elektrárny.

"Chceme na střechách městských budov, jako jsou školy, úřady nebo budovy sociálních služeb vybudovat a provozovat pražskou sluneční elektrárnu, která bude dodávat Pražanům zelenou elektřinu a jejíž cena v budoucnu neporoste tak rychle, jako v případě elektřiny z uhlí," konstatoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Tento projekt patří ke klimatickému závazku k němuž se Praha přihlásila a měl by tak pomocí obnovitelných zdrojů snížit produkci oxidu uhličitého. Zpočátku bude pražská sluneční elektrárna fungovat na městských budovách.

"Takových objektů máme v Praze více než sedm tisíc. Jenom školních budov je více než jeden tisíc. Na rok 2022 počítáme s výběrem zhotovitele a následnou realizací pilotního projektu souběžné výstavby celkem čtyřiceti slunečních elektráren na vybraných školách, ale i sociáních zařízeních. A je tam jeden projek ze zoologické a jeden z botanické zahrady," konkretizoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Projekt z velké části zaplatí peníze z Evropské unie, magistrát pak má s pražskou sluneční elektrárnou velké plány.

"Do roku 2030 chceme, pro instalaci střešních slunečních elektráren nebo kogeneračních jednotek na biometan, využít přibližně dvacet tisíc budov v Praze. Z těchto nových zdrojů plánujeme získat několik set megawatt zelené energie ročně," dodal Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V budoucnu se bude vzniklá organizace věnovat rozvoji i dalších forem obnovitelných zdrojů, například bioplynu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu