• Načítám...
>

O dotace na kulturu bude v kraji možné žádat dříve

  • 26. října 2021,
  • 23:42,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V kraji bude možné žádat o dotace na podporu kulturního sektoru již na přelomu roku. O finanční prostředky budou moci kulturní instituce žádat v rámci 3 dotačních programů.

Reklama

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo na svém zasedání změnu systému vyplácení dotací pro kulturní instituce. Nově tak o finanční podporu bude možné žádat od 9. prosince do 3. ledna. 

"Jsme vedeni snahou rozhodnout o poskytnutí dotací co nejdříve, aby zejména pořadatelé kulturních akcí věděli před pořádáním akce, jestli je v rámci rozpočtu Středočeského kraje podpoříme, či nikoli," vysvětluje Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

"Tak jak známe to prostředí, tak se nám opravdu stávalo, že když se o dotacích rozhodovalo někdy v dubnu, tak to byl pro kulturní aktéry velký problém. Mnohdy ty projekty už byly realizované a oni ještě neměli od nás dotační podporu a to byl velký apel, který jsme teda vyslyšeli," dodává Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně Výboru pro kulturu.

K dispozici budou taktéž tři programy pro poskytování dotací ze Středočeského Fondu kultury a obnovy památek.

"Jedná se o program na podporu kultury, který má 4 tematická zadání. Dále se jedná o program na podporu základních knihoven a posledním programem s největším objemem prostředků je program na obnovu památek," vysvětluje Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

"My jsme se snažili opravdu jednat při nastavení programů a kritérií výběru s těmi dotčenými aktéry, zjistit opravdu míru potřebnosti. Abychom ty programy měli efektivně zacílené. Jinými slovy, abychom veřejné prostředky vynakládali smysluplně," říká Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně Výboru pro kulturu.

V rámci programu podpory kultury mohou být dotace využity mimo jiné i na projekty v oblastech amatérské kultury. Knihovny zase mohou žádat o finanční prostředky například na technické vybavení pro práci s veřejností. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu