• Načítám...
>

Magistrát podpoří pražskou hygienickou stanici

  • 16. listopadu 2021,
  • 16:57,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Praha chce podpořit Hygienickou stanici hlavního města. Ta aktuálně čelí náporu iniciativy Zlatý špendlík, která stanice na protest proti vládním opatřením zahlcuje dotazy. Vedení města bude na dalším zasedání projednávat dar ve výši 1 milionu korun.

Reklama

Praha vyjádřila podporu a solidaritu Hygienické stanici hlavního města. Ta je aktuálně pod náporem iniciativy Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy. Iniciativa stanici na protest proti vládním opatřením zahlcuje dotazy.

"Hygienické stanice již dnes sotva stíhají trasovat, mají skluz v tom trasování a v těch cílech, které si vytkly, aby to trasování mělo smysl a pozitivní dopad do zdraví, tak musí být nějakým způsobem rychlé a musí reagovat," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

Iniciativa Zlatý špendlík označila vládní opatření za protiústavní a svou výzvu nazvala Zahlťme neprodleně hygieny. Dotazy se týkají například počtu provedených kontrol v daný den. Přestože stanice nespadá pod magistrát, vedení města rozhodlo o finanční podpoře, kterou budou radní schvalovat na svém dalším zasedání. 

"Připravíme tisk, kterým uvolníme 1 milion korun z rozpočtových rezerv města, který darujeme pražské Hygienické stanici s tím, že jej tedy stanice bude moci následně využít ve prospěch svých zaměstnanců, například formou mimořádných odměn," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Zahlcení hygieny má dopad i na školy, které v minulém týdnu absolvovaly plošné testování. To proběhlo 8. listopadu a pozitivní nález hlásilo více než 300 pražských škol. 

"Pokud tam dojde k zahlcení té elektronické komunikace, tak se bohužel může stát i to, co se stalo v minulém týdnu, že nedojde k sesbírání dat ze všech škol, tedy ani my, ani hygiena potom pochopitelně nedokáže zmapovat situaci toho, jak se koronavirus ve školách šíří a potom to může skutečně vést k tomu, že nebudou moci být zvolené jiné nástroje k tomu, jak tomu dalšímu šíření zamezit, než nějakým dalším karanténním a větším lockdownovým opatřením," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy. 

V těchto případech tedy hrozí, že do karantény budou muset nastoupit i žáci, kteří nebyli pozitivně testovaní.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu