• Načítám...
>

V Újezdě zahrála největší mobilní zvonohra na světě

  • 17. prosince 2021,
  • 10:49,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Předvánoční čas je ve znamení pečení cukroví, nakupování dárků a zpívání koled. V městské části Praha - Újezd si ale koledy nezazpívali, tam si je zahráli a to rovnou na největší mobilní zvonohru na světě. Ta putuje nejenom po celé Praze a republice, ale i celém světě. Zahrát se na ní dá prakticky cokoli, záleží na šikovnosti hráče na zvonohru. Melodie se rozeznívají z celkem 57 zvonů, tolik je mimochodem v Praze městských částí. A do jedné z nich - do Újezdu se můžete podívat v naší reportáži.

Reklama

Do městské části Praha - Újezd zavítala největší mobilní zvonohra na světě, z jejíž zvonů zněly nejrůznější melodie. 

"Symbolizuje 57 zvonů, 57 městských částí, které jsou na území hlavního města Prahy a jeden z těch zvonů, který vyluzuje tón h4, financovala před 20 lety městská část," řekl Václav Drahorád, starosta MČ Praha - Újezd.

Unikátní zvonohra vznikla před více než dvaceti lety ve spolupráci se zvonaři z Belgie a z Holandska. Její stavba trvala téměř tři roky. Podobných mobilních zvonoher je na světě pouze pět a tato česká je největší. Zahrát se na ní dá prakticky cokoli, ale jednoduché to úplně není.

"Ta hra je čistě mechanická, nejsou tam žádné posilovače, takže hráč přímo pomocí táhel z té klaviatury ovládá srdce zvonu, to znamená, že mu to dává široké možnosti i v dynamice, takže stejně jako na klavír nebo na jiný hudební nástroj, chce to trošku více fyzické síly," řekl Petr Rudolf Manoušek - zvonař.

Jenomže kde s takovým zařízením vlastně cvičit? 

"Existují tzv. cvičné klaviatury, to znamená, že je to ta klaviatura, tak jak jí vidíte tady, ale ten výstup není přímo k srdcím zvonů, ale je tam elektronicky generovaný zvuk zvonů. Čili tento nástroj, stejně jako pianino, mají muzikanti doma a trénují na tom," řekl Petr Rudolf Manoušek - zvonař.

Obří zvonohra putuje po celé republice i světě. Na chvíli se zastavila i v Praze - Újezdě, aby místním zpříjemnila adventní období.

"Tak se chvíli zastavíte, zaposloucháte se do koled, zvedne se vám nálada a já si myslím, že je to opravdu takový hezký hudební svátek před tím shonem, co nás ještě čeká," řekla Jana Draštíková, místostarostka MČ Praha - Újezd.

Jedinečná zvonohra míří na svém náklaďáku zase o pomyslný dům dál. Ale minimálně v Praze - Újezdě nemusí zoufat. Za rok by tam měla zavítat znovu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu