• Načítám...
>

Český registr dárců krvetvorných buněk slaví 30 let

  • 29. prosince 2021,
  • 10:50,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

30 let fungování oslavil Český registr dárců krvetvorných buněk v pražském IKEM. Registr slouží k tomu, aby vyhledával vhodné dárce pro pacienty trpící leukémií nebo jiné krvetvorné poruchy.

Reklama

Téměř 400 000 vyhledávání dárců pro nemocné po celém světě a skoro 1500 zprostředkovaných transplantací - to je jen ve zkratce 30 let Českého registru dárců krvetvorných buněk v pražském IKEMu. Byl to vůbec první registr krvetvorných buněk, který vznikl na území bývalého východního bloku.

"Registr vznikl už více než před 30 lety, ale oficiální prohlášení ministerstva zdravotnictví nebo potvrzení, že registr může vzniknout přišlo v prosinci před 30 lety. Registr vznikl v IKEMu, protože tady měl zázemí, byla tady HLA laboratoř, což je vyšetření, které je nezbytně nutné pro to, abychom dárce do registru zařadit mohli, takže byla tady kontinuita a už v té době velmi specifické a špičkové pracoviště, kde ten registr mohl vzniknout," řekla Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Samotné odběry probíhají na odloučených pracovištích. V Institutu klinické a experimentální medicíny se odebírají pouze prvotní vzorky, které jsou potřeba k zápisu do registru.

"Odběr kostní dřeně, kdy je už dárce vybraný k tomu samotnému zákroku, probíhá buď v Ústavu hematologie krevní transfuzí, kde se odebírají buňky krvetvorné na separátoru a nebo potom v Motole, kde probíhá ten klasický odběr kostní dřeně, ale ten je už dnes málo frekventovaný," řekla Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Registr slouží k tomu, aby vyhledával vhodné dárce pro pacienty trpící leukémií nebo jiné krvetvorné poruchy.

"Proto sháníme nové dárce, neboť ty stávající se snažíme opečovávat, aby nám v registru dlouho zůstali a abychom z nich mohli vybírat vhodné kandidáty právě na ten odběr kostní dřeně pro konkrétního pacienta. V tuto chvíli máme k dispozici více než 35 tisíc dárců, kteří jsou ochotni darovat kostní dřeň nebo krvetvorné buňky. My jim říkáme aktivní dárci, protože do archivu posíláme už jen ty, kteří jsou po té své aktivní fázi," řekla Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Darovat krvetvorné buňky může každý ve věku od 18 do 40 let s hmotností více než 50 kg a v dobrém zdravotním stavu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu