• Načítám...
>

Klokaní mládě v Zoo Praha vykouklo z vaku

  • 11. února 2022,
  • 14:49,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V Zoo Praha mohou návštěvníci s trochou štěstí spatřit i nový přírůstek klokana obrovského. Ten totiž začíná postupně vystrkovat hlavu z vaku a objevuje okolní svět. Klokany je možné vidět v expozici Darwinův kráter.

Reklama

Nejkrásnější vánoční dárek si pro Zoo Praha připravilo mládě klokana obrovského. Poprvé totiž vykouklo z vaku právě 25. prosince a od té doby postupně začíná objevovat svět. Mládě se narodilo pravděpodobně v květnu loňského roku. Že se pražská Zoo může těšit na nový přírůstek bylo ale zřejmé až o zhruba dva až tři měsíce později. 

"To mládě, když se narodí, tak je v embryonálním stavu, má něco kolem 4 - 5 centimetrů a je velice malé. To, že v tom vaku je, jsme zjistili až podle toho, až když bylo větší a viděli jsme tam náznaky pohybu," řekl David Vála, chovatel Zoo Praha.

Pohlaví mláděte zatím není známé. Malý klokan už ale postupně začíná vak opouštět a ochutnává i pevnou stravu. 

"Hlavně začíná přežírat lístky bambusu nebo trávu a nebo seno, takže začíná pomalu ochutnávat krmení a pokud je s mámou a nebo s tou samicí vevnitř v expozici, tak už začíná vylézat i z vaku," řekl David Vála, chovatel Zoo Praha.

Klokaní mládě stráví ve vaku od svého narození celkem 7 měsíců, následně začne postupně vystrkovat hlavu. A jeden až dva měsíce poté malý klokan vak zcela opouští. 

"To mládě ještě většinou tak půl roku tam může chodit do toho vaku se vracet, dá se říci, že to tak nevypadá, že to mládě už je skutečně veliké, když ještě leze do toho vaku, ale opravdu ještě půl roku potom do toho vaku může chodit. Samozřejmě tam chodí pít ještě mateřské mléko," řekl David Vála, chovatel Zoo Praha.

Klokany je možné vidět v prostorách Darwinova kráteru. Jejich výběh je průchozí a tak mohou návštěvníci vstoupit přímo mezi ně a sdílet s nimi společný prostor, což je bezpochyby mimořádný zážitek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu