• Načítám...
>

Praha nasadí do provozu vodíkový autobus

  • 21. února 2022,
  • 15:38,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Do provozu pražské hromadné dopravy bude v druhé polovině letošního roku nasazený vodíkový autobus. Cestující bude vozit na lince číslo 170. Autobus bude mít Praha zapůjčený na dva roky, během kterých bude testovat jízdní vlastnosti.

Reklama

Na trasu linky č. 170 pražské hromadné dopravy bude nasazený vodíkový autobus. Jeho zapůjčení a následný testovací provoz schválili pražští radní.

"Linka č. 170, která jezdí z Jižního města na Barrandov, je to projekt připravovaný jako prototyp, je to napůl výzkumný projekt a my budeme mít zapůjčený ten vodíkový autobus zdarma, budeme platit pouze za jeho provoz," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Zkušební provoz bude trvat dva roky. Při testování autobusu bude kladen důraz hned na několik věcí.

"Jedná se o testování jízdních vlastností. Ta linka 170 byla vybrána s tím, že nejen, že je v blízkosti té plnící stanice na Barrandově, ale je to jedna z velmi vytížených pražských linek, různě vytížených v celé své délce. Zároveň má různé typy terénů," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.. 

Testovat se bude také výkon autobusu a to, zda je schopný zvládnout provoz v metropoli. Samotný provoz vozidla může být totiž až trojnásobně dražší oproti klasickým autobusům, je ale mnohem šetrnější k životnímu prostředí.

"Má samozřejmě výhody v té nízké hlučnosti a bezemisnosti, kdy z něj vytéká v podstatě pouze čistá voda, takže toto budou pak parametry, kterými my se budeme moci rozhodnout po roce, nejdéle po dvou letech, provozu, jestli tímto směrem jít. Uvidíme, kam se budou vodíkové technologie dále vyvíjet," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Vodíkový autobus by měl být do provozu nasazen přibližně v druhé polovině letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu