• Načítám...
>

Galerie Smečky uvedla výstavu Karla Trinkewitze

  • 3. března 2022,
  • 13:31,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Až do 14. dubna je možné v Galerii Smečky navštívit výstavu s názvem Karel Trinkewitz: Ztracen ve vesmírném prostoru. Výstava odkrývá niterný život tohoto významného výtvarníka, publicisty a také politického aktivisty. Součástí výstavy bude i doprovodný program připomínající související historické události.

Reklama

Galerie Smečky zahájila výstavu s názvem Karel Trinkewitz: Ztracen ve vesmírném prostoru. Vystavena jsou největší díla tohoto známého umělce, který byl ale i politickým aktivistou. 

"Karel Trinkewitz byl známý umělec, básník, ale i disident. V dnešní době je toto téma více než důležité a tak jsme se rozhodli připojit se i my k podpoře Ukrajiny a výtěžek ze sbírky ze vstupného darujeme na podporu Ukrajinců v boji proti ruské agresi," řekl Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Karel Trinkewitz byl česko-německo-židovského původu a proto se stal nepřítelem hned několika politických režimů. Na výstavě mohou návštěvníci obdivovat jedinečnou pestrost autorovy tvorby. 

"Na výstavě se návštěvník setká převážně s letristickou tvorbou Karla Trinkewitze, to znamená, že to jsou obrazy, na kterých on pracuje s písmem a slovem jako s obrazovým znakem a zároveň také výstava pracuje s archiváliemi a to prostřednictvím takové malé publikace, která vznikla, kde si návštěvník může přečíst úryvky z jeho deníku. On si psal celý život deníky, měl jich stovky, já jsem je všechny pročetla, vybrala jsem jednotlivé pasáže a můžete tak nahlédnout i do jeho způsobu přemýšlení o světě," řekla Klára Vavříková, kurátorka výstavy.

Mezi vystavenými exponáty je k vidění mimo jiné i dílo s názvem Kořen pro Jeana-Paula Sartra. Výstava nabízí i autorovu básnickou tvorbu. 

"Vy se můžete k těm jeho básním například dostat také díky nahrávce, která vznikla speciálně tady pro tu výstavu, má asi 25 minut a herci na ní interpretují poezii a životopis, i různé deníkové záznamy a archiválie z jeho života," řekla Klára Vavříková, kurátorka výstavy.

Výstava tedy nabízí jak vizuální, tak i sluchový prožitek. Navštívit ji lze až do 14. dubna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu