• Načítám...
>

Národní muzeum mapuje historii českých zemí

  • 16. března 2022,
  • 18:31,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V Národním muzeu se můžeme nechat provést minulostí českých zemí od 8. století až do první světové války. Na celkové ploše 1 300 metrů čtverečních uvidíme zhruba 2 000 exponátů, které dohromady vypráví poutavý příběh naší historie.

Reklama

Nejen pro milovníky historie nabízí Národní muzeum novou expozici s názvem Dějiny. Ta zachycuje minulost českých zemí a to od 8. století až do první světové války.

"Tohle je veliké dílo, protože to je dvanáct století českých dějin, tím nemám na mysli jen těch českých národních, ale také německých a židovských. Je to veliké dílo v tom, že zachycuje tak dlouhou dobu a na takovém území, které se kulturně mnohokrát proměňovalo. My sledujeme jak kontinuitu, tak diskontinuitu. To je to, co přetrvávalo a to, co se měnilo," řekl Martin Sekera, ředitel Historického muzea Národního muzea, spoluautor expozice.

Na celkové ploše 1 300 metrů čtverečních je připraveno 7 sálů s přibližně 2 000 exponáty. 

"Zjistíte, aspoň si to myslíme, že se v těch dějinách trošku lépe vyznáte, ale že je také cítíte, protože ta výstava je založená na obrovském množství předmětů všech možných velikostí, tvarů, druhů, materiálů a myslím si, že takováto koncentrace na té ploše v podstatě nevím, jestli má někde obdobu. Možná bych mohl poukázat na unikátní soubor exponátů, máme to označené jako šperky urozených žen nebo urozených dam, je to z hradiště ve Staré Kouřimi a když si je prohlédneme detailně, tak zjistíme, jak fantasticky ti tehdejší řemeslníci dokázali pracovat se stříbrem," řekl Martin Sekera, ředitel Historického muzea Národního muzea, spoluautor expozice.

Nepřehlédnutelným exponátem, který zaujme snad každého návštěvníka, je bezesporu arcibiskupský kočár z 18. století. V jeho těsné blízkosti si mohou návštěvníci prohlédnout také obrazy známých českých panovníků a mimo jiné i jejich oděv. Poslednímu sálu 19. století zase zcela dominuje velký model budovy Národního muzea. K dokreslení atmosféry je využíváno i množství obrazových a filmových materiálů, ale i dalších interaktivních prvků či her. Expozice tak poučí, ale zároveň i pobaví. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu