• Načítám...
>

Pražské úkryty jsou stále připraveny na krizové situace

  • 21. března 2022,
  • 16:00,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Víte kolik úkrytů skrývá pražské podzemí a dovedete si představit, jak takové kryty vypadají? Naše kamera se pro odpovědi vydala do krytu na Vítkově.

Reklama

Denně tudy projdou stovky lidí. To, že tunel mezi Karlínem a Žižkovem ukrývá tlakově odolný úkryt, ví však málokdo. 30 metrů pod zemí se nachází prostor, do kterého by se v případě potřeby vešlo až 1200 lidí. 

"Je to kryt štolového typu, který byl vystaven v roce 1943 - 1953 zároveň se zprovozněním tunelu pro pěší z Karlína na Žižkov. Je schopen zajistit nezávislé dodávky vzduchu pro ty ukrývané, což je základní ochranný prvek toho krytu. Jinak lze dále zajistit funkci náhradního zdroje elektrické energie v případě výpadku proudu ze sítě zvenku. Dále jsme schopni nahradit vodu v případě výpadku vodovodního řádu, je tady pět studní, které mají 16 metrů hloubky, takže i co se týká vody, co se týká pro použití záchodu, mytí a těchto záležitostí, jsme schopni toto zařídit," řekl Petr Kalouš, správce úkrytu SSHMP.

Petr Kalouš udržuje úkryt pod Vítkovem, stejně jako dalších 22 úkrytů, v provozu a v takovém stavu, aby ho bylo kdykoliv možné použít. 

"Tenhle kryt je budovaný jako stále tlakově odolný úkryt. Bylo to spočítáno na útok atomové bomby, dalo by se říci. Mělo by to přežít, protože v podstatě tady v těchto místech, co stojíme, máme nad sebou nějakých 53 metrů nadloží skály. V podstatě se to dá využít pro ukrytí v případě nějaké nenadálé havárie, což je vykolejení nějaké cisterny s něčím, tak se tady lidi dočasně ukryjí. Tenhle kryt má 4 vstupy a 4 nouzové výlezy," řekl Petr Kalouš, správce úkrytu SSHMP.

V případě potřeby jsou v krytu připraveny židle a lavičky. Pro jednu ukrývanou osobu je zde vyhrazen prostor o velikosti jednoho metru čtverečního.

"Je tady i sociální zařízení, což jsou vlastně toalety, jsou tady nějaké umývárny, což znamená umyvadla a pak je tady šest sprch," řekl Petr Kalouš, správce úkrytu SSHMP.

Tento a dalších 164 úkrytů na území Prahy udržuje Správa služeb hlavního města Prahy. 

"Ta Správa spočívá v tom, že ty úkryty jsou udržovány, kontrolovány, jsou v nich revidována zařízení, filtroventilační zařízení, elektrická zařízení, vodovodní zařízení a například je zde zabezpečeno topení a větrání, aby ty úkryty byly v takovém stavu, aby nám nekorodovaly, aby byly prostě připraveny na zpohotovení," řekl David Šebek, pracovník vztahů k veřejnosti SSHMP.

Jen za loňský rok provedla Správa služeb ve svých úkrytech celkem téměř šest tisíc kontrol. Veškeré informace ohledně nejbližšího úkrytu v okolí vašeho bydliště najdete na mapě na webových stránkách bezpecnost.praha.eu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu