• Načítám...
>

Stavba operačního střediska na Malovance pokračuje

  • 25. května 2022,
  • 13:32,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Na pražské Malovance pokračuje výstavba multifunkčního operačního střediska. To nabídne zázemí všem, kteří se v Praze podílí na řízení dopravy. Kompletně se do něj přestěhuje také centrum, které zatím funguje v ulici Na Bojišti. Stavba vyjde na šest set třicet milionů korun a hotová bude v roce 2025.

Reklama

Na Malovance se opět rozjíždějí stavební práce na multifunkčním operačním středisku. Hrubá stavba nového centra v sousedství hotelu Pyramida byla zakonzervovaná od roku 2016, teď se Metrostav znovu pouští do jeho realizace. V těchto dnech zjišťuje, v jakém je budova po letech stavu.

"My ještě nemáme detailní výstup z té pasportizace, ale na první pohled je vidět, že některé fasádní prvky samozřejmě vlivem počasí trošku zdegradovaly. My budeme muset udělat důkladné vyhodnocení a na to je samozřejmě ještě brzy," řekl Jan Šlajs, zástupce zhotovitele stavby.

V novém centru spojí síly všechny složky, které dohlížejí nad plynulostí dopravy v metropoli. K dispozici tady budou mít ty nejnovější technologie. Fungovat tady bude centrální dispečink, bude možné odtud kontrolovat situaci v pražských tunelech a také rychle reagovat v případě krizové situace.

"Najde se zázemí, hlavně dopravní inženýři a dopravní policisté, kteří řídí provoz v tunelovém komplexu Blanka, v Mrázovce, ve Strahovském tunelu, Zlíchovském tunelu a zároveň zde bude záložní středisko krizového štábu. Sám odbor krizového řízení zde bude mít také několik pozic a v rámci krizového řízení v nějakých mimořádných situacích zde bude mít zázemí například Dopravní podnik," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Nové operační středisko mělo stát původně čtyři sta dvacet milionů korun, po rozšíření původního návrhu teď vyjde na zhruba šest set třicet milionů korun. Stavaři v areálu stráví kolem osmnácti měsíců, než přijde na řadu montáž technologií.

"Je to víceméně dostavba této budovy, včetně vybavení těmi základními technologiemi. To znamená vzduchotechnikou, zdravotními instalacemi, vytápěním, trafostanicí a tak dále. Potom v další etapě sem nastoupí dodavatelé na speciální technologie," řekl Jan Šlajs, zástupce zhotovitele stavby.

Centrum je rozděleno na dvě části. V budově budou sály ústředen, školící prostory a trenažéry, na kterých budou pracovníci zkoušet krizové situace. Ve druhé části jsou parkoviště a také tam vznikne parčík se zelení a fontánou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu