• Načítám...
>

V Zoo Praha probíhají pandí námluvy

  • 15. července 2022,
  • 16:46,
  • PRAHA,
  • Johanka Hubičková

Navštívit o prázdninách zoo Praha se skutečně vyplatí. V těchto dnech se spolu sbližují pandy červené a probíhají tak skutečné námluvy.

Reklama

Panda červená má v zoo Praha už své pevné místo. Samec Jerry, kolem kterého se teď všechno točí, byl pečlivě vybrán jako vhodný partner pro samici Regicu. 

"Pand je v dnešní době docela dost po všech zoologických zahradách, ale samozřejmě se musí dávat pozor na to, aby nebyly příbuzné. Koordinátor chovu vybral daného samce, který sedí k naší samici Regice. Přišel k nám sameček Jerry, který se původně narodil ve Francii, ale k nám přišel ze Zoologické zahrady v Olomouci," řekla Denisa Zběhlíková - vrchní chovatelka malých savců.

Jerry je dvouletý a Regica o rok starší. Pár se spolu sžívá a vše nasvědčuje tomu, že plánované spojení a následné rozmnožení chovu by mohlo být úspěšné. 

"Jerry přišel už v květnu, ale samozřejmě musel trávit nějaký čas v karanténě. S Regicou je v přímém kontaktu 14 dní, ale předtím byl ještě týden na seznamování ve vnitřních prostorech, kde samozřejmě mezi sebou měli mřížku, přes kterou se mohli vidět, případně očichat," řekla Denisa Zběhlíková - vrchní chovatelka malých savců.

Teď už jsou pandy červené ve venkovním výběhu a návštěvníci si tento atraktivní druh mohou prohlédnout hned v prvním výběhu u hlavního vchodu. Rozeznáte je od sebe snadno. Jerry je menší a má světlejší a méně znatelné pruhy na ocasu. Zajímavý je i průměrný věk pandy červené.

"Panda se dožívá zhruba 12 - 15 let. Náš sameček Pat, který byl předchůdcem samečka Jerryho, se dožil krásných skoro 14 let. U pand je březost tři měsíce a rodí jednou ročně, ta březost je někdy leden - únor. V červnu, případně začátkem července, se rodí jedno až dvě mláďata," řekla Denisa Zběhlíková - vrchní chovatelka malých savců.

Nejlepší doba na pozorování pand je v chladnějších, klidně i mírně deštivých dnech. A to především v ranních a poté zase až v odpoledních hodinách. Zoo Praha má s příchodem Jerryho velké plány a hlavně očekávání. 

"Samozřejmě od toho očekáváme ta mláďata, na která se moc těšíme a je to vlastně pokračování chovu pand červených v pražské zoo," řekla Denisa Zběhlíková - vrchní chovatelka malých savců.

V zoo Praha jsou z pandích námluv skutečně nadšení. A vidět je můžete i vy. Stačí vyrazit na výlet do zoo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu